Cercetătorii de la Imperial College London au descoperit că pacienţii care prezintă simptome ale aşa-numitului COVID lung dezvoltă anticorpi specifici. Constatarea ar putea deschide calea către dezvoltarea unor teste sanguine pentru diagnosticare, uşor de realizat în cabinetul unui medic generalist.


Testele ar putea fi gata în 6 luni, informează publicaţia Top Santé. Cercetătorii au subliniat faptul că anticorpii specifici, descoperiţi la persoanele cu COVID de lungă durată, nu au fost găsiţi în sângele celor care s-au restabilit rapid după boală.   

„Contrar anticorpilor normali, care ajută la combaterea infecţiilor, aceşti auto-anticorpi atacă, din greşeală, ţesuturile sănătoase, provocând o inflamaţie continuă”, a explicat pentru BBC profesorul de imunologie Danny Altmann, de la London Imperial College.

Altmann s-a arătat optimist privind dezvoltarea rapidă a unor teste sanguine, care vor fi puse la dispoziţia medicilor generalişti şi care vor permite diagnosticarea persoanelor cu COVID lung.

Specialistul britanic estimează că 10-20% din foştii bolnavi COVID-19 prezintă simptome de COVID lung.

În Marea Britanie au fost deschise 89 de clinici specializate în tratamentul COVID lung, dar sute de pacienţi sunt încă pe lista de aşteptare.

Recent, publicaţia The Guardian informa că un alt studiu britanic, unul din cele mai mari realizate până acum, cu subiecţi care sufereau de COVID lung, a identificat peste 200 de simptome aferente. O treime dintre simptome au continuat să afecteze pacienţii care au avut COVID-19 la cel puţin şase luni după vindecare.

 

ORL