Cercetători israelieni au dezvoltat o metodă revoluţionară de a păstra proaspete la raft fructele şi legumele – metodă care implică folosirea undelor sonore şi a unor nanoparticule comestibile. Procesul, prietenos cu mediul, face inutilă folosirea conservanţilor şi aditivilor chimici.


Doctorand la Universitatea Bar-Ilan din Ramat Gan, cercetătorul Bilal Abu-Salha spune că a fost inspirat de sera cu căpşuni a familiei sale, informează agenţiile ANI şi TPS. Inovaţia sa este bazată pe „sonochimie” - studiul modului în care ultrasunetele acţionează asupra sistemelor chimice.

„Metoda pe care am dezvoltat-o permite folosirea undelor sonore, în cadrul unui proces denumit «sonicaţie», pentru a obţine o acoperire cu nanoparticule din substanţa numită chitosan”, a explicat Abu-Salha.

Acoperirea cu chitosan oferă proprietăţi antibacteriene suprafeţei căpşunilor şi astfel viaţa la raft a fructelor proaspete, depozitate la rece, este extinsă, a adăugat el.

Chitosanul este o substanţă naturală derivată din polimeri precum chitină, polizaharide şi proteine. Compusul este prietenos cu mediul şi se descompune în mod natural.

Profesorul Aharon Gedanken, co-dezvoltator al metodei de sonicaţie, a explicat că, atunci când o soluţie lichidă este bombardată cu unde sonore de înaltă frecvenţă, bule microscopice se formează şi se sparg rapid, generând fluxuri care propulsează particulele pe suprafeţele solide. Fenomenul permite încorporarea proprietăţilor dorite la nivelul fructelor şi legumelor.

Cercetarea a implicat exercitarea unor procese sonochimice asupra soluţiei de chitosan, fiind obţinute astfel nanoparticule comestibile cu proprietăţi antibacteriene, care au fost apoi aplicate pe căpşuni. Analiza extensivă a nivelurilor de zahăr şi a acidităţii căpşunilor, a ratei lor de descompunere şi a altor proprietăţi a dus la concluzia că aceste nanoparticule extind viaţa la raft a acestor fructe cu până la 15 zile.

 




Practica Veterinara