Un nou virus de origine animală, de tip Henipavirus, numit Langya henipavirus sau LayV, care se poate transmite la om, a fost descoperit în provinciile Shandong (estul Chinei) şi Henan (în centrul ţării). Virusul a infectat deja 35 de persoane, arată un articol publicat în The New England Journal of Medicine de către cercetători din China şi Singapore.


Noul tip de Henipavirus a fost depistat în probe prelevate din gâtul pacienţilor febrili, informează The Global Times.

Specialiştii arată că noul virus, care ar putea avea origine animală, este asociat cu stări febrile, iar persoanele infectate acuză simptome precum oboseală, tuse, anorexie, greaţă.

Din cele 35 de cazuri depistate, 26 au dezvoltat simptomele mai sus menţionate, precum şi mialgie, dureri de cap şi vomă, arată cercetările.

Infecţiile cu Henipavirus îşi au originea în Oceania şi Asia de Sud. Henipavirusul cuprinde două specii: Hendra (HeV), care cauzează, la suine, epidemii de meningoencefalită, şi virusul Nipah (NiV), care provoacă encefalită la caii de rasă. O specie de lilieci reprezintă vector de transmitere a HeV şi NiV.

Cazurile de infectare cu Langya, depistate până acum la om, nu au fost fatale sau foarte severe, a spus Wang Linfa, profesor în cadrul programului pentru boli infecţioase emergente din cadrul Duke-NUS Medical School din Singapore, care a fost implicat în cercetare. Totuşi, sunt un motiv de alertă, pentru că numeroase virusuri care există în natură pot avea efecte imprevizibile dacă ajung să infecteze oamenii.

Nu au fost descoperite focare cu Langya, ceea ce înseamnă că nu există încă dovada transmiterii virusului de la om la om – deşi studii anterioare au semnalat că o astfel de transmitere nu e exclusă.

Wang Xinyu, de la departamentul de boli infecţioase din cadrul Spitalului universitar din Huashan, a spus că cercetarea acestui tip de boală nu ar trebui limitată la subiecţii umani, ci ar trebui privită într-un context mai larg. Conceptul „o singură sănătate” („One Health”), propus de mai multe organizaţii internaţionale în ultimii ani, caută un echilibru sustenabil şi optimizarea stării de sănătatate nu doar pentru oameni, ci şi pentru animale şi ecosisteme, notează The Global Times.




ORL