În urma demersurilor iniţiate săptămâna trecută de Colegiul Medicilor din România (CMR), după ce instituţia a aflat de existenţa unei legi aflate la promulgare care viza profesia medicală şi funcţionarea instituţiei, dar care a fost realizată fără consultarea CMR, Preşedintele României a decis să trimită spre reexaminare actul legislativ în cauză.


Preşedintele României, Klaus Iohannis, a trimis Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 9/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul sănătăţii, referitoare la componenţa şi modul de alegere a membrilor consiliilor colegiilor teritoriale ale medicilor şi a consiliului naţional al Colegiului Medicilor din România, se reaminteşte pe pagina de Facebook a Colegiului Medicilor din România.

CMR a atras atenţia ca legea aflată în promulgare, ce vizează profesia medicală şi funcţionarea Colegiului Medicilor din România, „a fost realizată cu încălcarea principiului independenţei unei entităţi juridice, care ar trebui să se bucure de autonomie în modul de organizare şi funcţionare, iar prin modificările aduse componenţei Consiliului Naţional s-a creat inclusiv o imixtiune în modul de funcţionare a organizaţiei profesionale, care reprezintă toţi medicii din România”.

Totodată, reprezentanţii CMR au avertizat că modificările legislative, prezente în actul normativ aflat în discuţie, vor duce la disfuncţionalităţi majore în activitatea Colegiului şi la inegalităţi între membrii aceluiaşi corp profesional.

CMR „salută această decizie şi mulţumeşte tuturor celor implicaţi în rezolvarea acestei situaţii, şi îşi reafirmă totala deschidere la dialog şi consultare cu orice instituţie publică a României, membri ai Parlamentului, sau cu alte organizaţii, pe orice subiect ce vizează profesia medicală şi funcţionarea Colegiului Medicilor din România”, se mai arată în postare.




Oncolog