În lumina evenimentelor recente întâmplate în Secţia de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” Botoşani, Colegiul Medicilor din România şi Colegiul Medicilor Botoşani fac apel la responsabilitate, exprimându-şi totodată solidaritatea şi susţinerea faţă de cadrele medicale care îşi exercită profesia în condiţii dificile şi care se confruntă cu ameninţări şi agresiuni din partea populaţiei.


„Înţelegem îngrijorarea şi durerea provocate de un incident sau pierdere în rândul pacienţilor. Cu toate acestea, este esenţial să menţinem respectul şi înţelegerea pentru munca medicilor şi a personalului medical, care depun constant eforturi pentru a oferi îngrijire de calitate, deseori în condiţii de stres şi resurse limitate”, se arată într-un comunicat semnat de prof. univ. dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România, şi de dr. Constantin-Didi Moşneguţu, preşedintele Colegiului Medicilor Botoşani.

„Pe lângă situaţiile extreme, care pun medicii în pericol de a fi agresaţi verbal şi fizic, medicina defensivă a devenit o realitate în sistemul medical din ţara noastră, ceea ce înseamnă că o parte dintre medici profesează mai degrabă cu intenţia de a se proteja de eventuale acuzaţii decât pentru nevoia reală a pacientului”, se mai arată. Aceasta nu numai că poate genera costuri suplimentare pentru sistemul de sănătate, dar poate şi să afecteze calitatea îngrijirii medicale oferite.

Reprezentanţii CMR şi ai Colegiului Medicilor din Botoşani fac apel la autorităţile competente, inclusiv la conducerea spitalului şi la autorităţile locale, să ia măsuri concrete pentru protecţia medicilor şi a personalului medical.

„Este responsabilitatea tuturor să asigurăm un mediu de lucru sigur, în care profesioniştii din sănătate pot să îşi exercite meseria fără teama de represalii sau violenţă”, se subliniază.

Un studiu recent, realizat de Colegiul Medicilor din România, privind sindromul de burnout în rândul medicilor şi riscul de malpraxis, indică faptul că 10% dintre cei peste 8.000 de medici respondeţi au suferit o agresiune fizică în legătură cu actul medical efectuat, cei mai expuşi fiind medicii sub 35 de ani (13%). Specialităţile cu procente ridicate sunt psihiatrie (21%), anestezie şi terapie intensivă (20%), pediatrie – interne (12%) şi chirurgie generală, obstetrică-ginecologie şi reabilitare (11%).

Colegiul Medicilor din România îşi reafirmă angajamentul de a sprijini medicii şi de a pleda pentru un sistem de sănătate „în care se acordă atenţie şi respect atât pacienţilor, cât şi profesioniştilor care îi îngrijesc”.

 

 


Medic