De la 1 ianuarie, plafonul de pensie până la care se compensează cu 90% preţul de referinţă al medicamentelor de pe sublista B creşte de la 1.429 lei la 1.608 lei, conform Hotărârii de Guvern nr. 1556/2022, publicată în Monitorul Oficial.


De Programul pentru compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor beneficiază toţi pensionarii cu venituri din pensii şi indemnizaţie socială sub valoarea menţionată, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, se subliniază într-un comunicat al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). 

„Totodată, precizăm că la stabilirea plafonului de pensie până la care se pot acorda medicamente compensate cu 90% nu se ia în calcul ajutorul financiar instituit prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 168/2022 pentru pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii din sistemul pensiilor militare de stat şi beneficiarii de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale/sectoriale de pensii, cu venituri mai mici sau egale cu 3.000 lei/lună. Acest ajutor se va acorda în două tranşe, în lunile ianuarie şi octombrie 2023, prin casele teritoriale/sectoriale de pensii”, se mai arată.

CNAS şi casele de asigurări de sănătate au luat deja măsuri de informare a furnizorilor parteneri de servicii medicale despre noutăţile care survin în modul de aplicare a Programului pentru compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor.


 

Farmacist