Genericele şi biosimilarele intrate în România în ultimii opt ani au crescut accesul pacienţilor la medicamente şi au optimizat bugetul CNAS cu peste un miliard de euro, au arătat reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).


Specialiştii estimează că medicamentele generice şi biosimilare care vor intra pe piaţă în următorii doi ani vor creşte în următorii cinci ani optimizarea bugetară cu aproximativ 345 milioane euro, informează Agerpres.

Potrivit APMGR, în primul an de la intrarea unui produs generic pe piaţă locală preţul medicamentului (DCI) scade cu circa 40%, iar în anul 4 de prezenţă pe piaţă, preţul scade cu 76%.

„În perioada 2015-2022 au intrat pe piaţă peste 1.000 de medicamente generice şi biosimilare care au generat economii de cost de 1,071 miliarde euro, cu care CNAS a compensat mai multe medicamente inovative cu preţuri mari (referinţă IQVIA 2021). Menţionăm că 60% dintre aceste economii au fost generate de către medicamentele generice din ariile terapeutice oncologie, cardiologie, diabet şi neurologie”, a spus Daniel Bran, vicepreşedintele APMGR.

În privinţa medicamentele biosimilare, ele au în acest moment o pondere foarte scăzută, de doar 10% din piaţa medicamentelor biologice, ceea ce indică un potenţial ridicat de creştere a optimizării bugetare şi a accesului pacienţilor la tratament.

„Cele peste 20 de fabrici ale producătorilor locali de medicamente acoperă toate ariile terapeutice şi asigură un loc de muncă pentru 7.000 de persoane. În ciuda investiţiilor în permanentă creştere, ponderea producătorilor locali în întreaga piaţă farmaceutică din România are o tendinţă de scădere în ultimii ani”, a arătat Simona Cocoş, preşedintele APMGR.

În total, în acest moment în România există aproape 2.500 de medicamente generice şi peste 100 medicamente biosimilare, susţin reprezentanţii APMGR.

 

 


Farmacist