Colegiul Medicilor din România (CMR) atrage atenţia asupra agravării problemelor din sistemul medical, în condiţiile în care, în ultimele luni, profesioniştii din domeniu s-au confruntat cu o serie de aspecte critice.


Problemele sunt deja cunoscute de autorităţi şi au fost subiectul unor ample dezbateri în spaţiul public: subfinanţarea sistemului de sănătate, personal insuficient -  fapt ce conduce la supranormare, burnout şi creşterea riscului de malpraxis - , toate acestea afectând direct calitatea actului medical şi, implicit, punând în pericol sănătatea populaţiei generale, se arată într-un comunicat.

În ultimele săptămâni, printr-o serie de decizii succesive, nu doar că nu au fost discutate şi identificate soluţii, ci s-a constatat şi o agravare a situaţiei. CMR atrage atenţia cu privire la două aspecte esenţiale:

  • În sănătate, există „două Românii”, care duc la o discrepanţă semnificativă în ceea ce priveşte accesul la servicii medicale. Pe de o parte, există zonele universitare, cu un număr suficient de medici, pentru a acoperi necesităţile populaţiei, iar pe de altă parte, în 26 de judeţe sunt doar 1-2 medici la o mie de locuitori. Această diferenţă uriaşă pune în pericol sănătatea şi viaţa cetăţenilor din aceste zone defavorizate, arată reprezentanţii CMR.
  • Criza medicilor de familie este profundă, iar numărul localităţilor din România care se confruntă cu o lipsă acută a medicilor de familie este în creştere. Mai mult de jumătate dintre cei aproximativ 10.000 de medici de familie din România, aflaţi în contract cu casele de asigurări de sănătate, au vârsta de peste 60 de ani, ceea ce înseamnă că, peste 10 ani, se va înregistra un deficit major de medici de familie. În acelaşi timp, intrările în sistem sunt foarte reduse, sub 3%. Situaţia este alarmantă şi necesită măsuri concrete şi coerente, dar şi investiţii în viitorul sistemului medical.

În ciuda acestor probleme cunoscute, dezbătute şi analizate atât la iniţiativa Colegiului Medicilor din România, cât şi a altor entităţi din domeniu, autorităţile continuă să ia decizii care agravează situaţia:

  • Blocarea angajărilor face imposibilă remedierea crizei privind resursa umană din sănătate, în condiţiile în care nici măcar o eventuală disponibilitate a posturilor nu ar rezolva această problemă cronică. Anul trecut, decizia deblocării posturilor nu a îmbunătăţit situaţia critică din specialităţi precum anestezie şi terapie intensivă, medicină de urgenţă - şi asta, pentru că nu au existat candidaţi pentru aceste posturi. Prin urmare, rezolvarea problemei se poate face doar printr-o politică coerentă.
  • Scăderea dramatică a bugetului alocat pentru medicina de familie. În 2024, bugetul alocat medicilor de familie scade cu aproximativ 25%, faţă de anul precedent. Această reducere drastică a resurselor financiare arată incoerenţă în aplicarea strategiilor de atragere a tinerilor medici în specialitate, precum şi a celor de retenţie în zonele deficitare, şi creează dificultăţi în funcţionarea cabinetelor de medicină de familie existente.

„CMR consideră că aceste măsuri arată o lipsă de viziune şi de interes pentru gestionarea problemelor sistemului de sănătate din România. Din păcate, rezultatul este unul predictibil: adâncirea crizei din sistemul medical, compromiterea calităţii serviciilor medicale şi distrugerea medicinei de familie, care este baza piramidei sistemului nostru medical. Este imperativ ca factorii de decizie să ia în considerare aceste probleme, cu prioritate şi seriozitate, şi să caute soluţii sustenabile şi eficiente, pentru a asigura un sistem de sănătate funcţional şi accesibil pentru populaţie”, se subliniază în comunicat.

 




Oncolog