Medicii stomatologi din România pregătesc lansarea unui studiu privind starea de sănătate orală, subiect discutat de Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR), reunit la Bucureşti, în prima şedinţă a Consiliului Naţional din acest an.


Cel mai recent raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, publicat în 2023, arată că peste jumătate dintre adulţii din UE au avut o afecţiune orală majoră în 2019 şi îndeamnă statele membre să sporească accesul la îngrijiri orale esenţiale sigure, eficiente şi accesibile în cadrul asigurărilor de sănătate, se arată într-un comunicat al CMSR.

„Pentru a evidenţia nevoia unui program naţional de sănătate orală, CMSR va demara realizarea unui studiu pilot asupra stării de sănătate oro-dentară a românilor. Studiul va reprezenta o radiografie a stării de sănătate orală, a comportamentului în privinţa sănătăţii orale şi a nevoilor identificate la nivelul populaţiei. Fără date actualizate nu putem avea politici publice performante.  Avem nevoie de această radiografie exactă, pentru a putea găsi cel mai bun plan de tratament pentru sănătatea românilor, din perspectivă stomatologică. Am deplină încredere în capacitatea de a atinge acest obiectiv, prin efortul comun al celor peste 25 de mii de stomatologi din ţară, alături de autorităţile responsabile”, a declarat preşedintele CMSR, dr. Florin Lăzărescu.

La nivel naţional, singurul studiu clinic recent e din 2022, pe baza raportării INSP, şi e realizat doar în privinţa copiilor. Concluziile trase din evaluarea eşantioanelor alese atunci arată că micuţii de până în şase ani nu prezentau dentiţie integral. Jumătate din ei au avut nevoie de tratament curativ sau preventiv. Pe segmentul 6-14 ani, 39% din copiii care s-au  prezentat la stomatolog aveau dureri dentare şi unul din cinci nu vizitaseră cabinetul stomatologic în ultimul an. Pentru că distribuţia cabinetelor este inegală între regiuni şi mai ales între mediul urban şi cel rural, este necesară o extindere a evaluărilor, care de această data vor avea în vedere şi populaţia adultă a ţării.

Principalele provocări din sistem în ceea ce priveşte sănătatea orală sunt:

  • România NU are o politică naţională în ceea ce priveşte  sănătatea orală;
  • Culegerea datelor cu privire la starea de sănătate orală se realizează în prezent cu dificultate (machete greu de înţeles şi completat, raportare către DSP-uri);
  • Implicarea insuficientă şi inconstantă a autorităţilor publice în promovarea sănătăţii orale;
  • Gradul scăzut de educaţie a populaţiei în privinţa menţinerii sănătăţii orale / absenţa acţiunilor profilactice.

Principalele beneficii în urma finalizării studiului asupra stării de sănătate oro-dentară a românilor:

  • În baza acestui studiu se vor putea realiza recomandări de politici şi programe naţionale de sănătate orală, conform recomandărilor OMS şi a strategiei globale OMS, însă bazate pe realitatea şi nevoile identificate în ţara noastră;
  • Alocarea fondurilor publice pentru sănătatea orală a populaţiei;
  • Punerea pe agenda publică a problemei pe care o constituie sănătatea orală în România;
  • Nevoia de implementare a unor campanii de prevenţie şi educaţie în sănătate;
  • Conştientizarea rolului important al profesiei de medic stomatolog pentru sănătatea populaţiei.

Starea de sănătate proprie şi a familiei reprezintă principala sursă de îngrijorare a românilor, arată sondajul INSCOP publicat în toamna anului trecut. În România,  s-a constatat în ultimii ani o creştere a incidenţei tuturor afecţiunilor oro-dentare ca urmare a însuşirii unor practici dăunătoare în modul de viaţă şi în special de accesibilitate la asistenţa preventivă de medicină dentară a pacienţilor, se precizează în comunicat.

Pentru realizarea studiului, CMSR va colabora cu experţi în domeniul sănătăţii publice din cadrul instituţiilor cu atribuţii în domeniu, respectiv Institutul Naţional de Sănătate Publică şi alte organizaţii private care realizează cercetări sociologice.

Concluziile studiului urmează a fi prezentate public în luna mai anul curent.





Pediatru