Comisia Europeană a propus ca folosirea certificatului digital COVID-19 să fie extinsă până pe 30 iunie 2023, în vederea înlesnirii călătoriilor în interiorul blocului comunitar. Regulamentul care este acum în vigoare prevede valabilitatea acestui tip de certificat până pe 30 iunie 2022.


„Virusul încă circulă, este prevalent în UE şi trebuie să fim pregătiţi pentru noi creşteri (ale numărului de infectări) în a doua jumătate a anului, sau pentru apariţia unor noi variante”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, Christian Wigand, citat de EFE şi Agerpres.

Comisia Europeană a mai cerut şi includerea anumitor teste antigen printre cele necesare emiterii certificatului verde.

O altă propunere are în vedere garantarea faptului că certificatele de vaccinare menţionează numărul total, corect, al dozelor administrate în orice stat membru al UE, nu doar în ţara emitentă, întrucât uneori apar astfel de neconcordanţe în documentele persoanelor care nu fac toată schema de vaccinare în acelaşi stat.

Comisia Europeană propune de asemenea ca certificatele de vaccinare să poată fi emise şi persoanelor care participă la testele clinice, măsură care are ca obiectiv „susţinerea dezvoltării şi evaluării continue a vaccinurilor anti-COVID-19”.

Se fac demersuri pentru ca noile prevederi să intre în vigoare înainte de 30 iunie 2022.

Recent a intrat în vigoare noua regulă stabilită de Comisia Europeană, care limitează la 270 de zile (nouă luni) valabilitatea certificatului de vaccinare fără doza booster, pentru călătoriile intra-europene.

 

Pediatru