Comisia Europeană a recomandat o serie de măsuri pe care ţările UE ar trebui să le adopte, pentru a creşte gradul de utilizare a vaccinurilor anti-HPV şi împotriva hepatitei B (HBV).


Ca parte a Planului European de Combatere a Cancerului, UE doreşte ca ţările sale membre să ajungă, până în 2030, la o vaccinare împotriva HPV de 90% pentru fete şi la o creştere importantă a ratei de vaccinare pentru băieţi,  informează Reuters şi Agerpres.

„Multe state membre se află mult sub pragul de 50% de vaccinare anti-HPV pentru fete, cu date limitate care sunt disponibile pentru băieţi şi tinerii adulţi, şi există o absenţă semnificativă de date cu privire la rata de vaccinare împotriva HBV”, a precizat Comisia Europeană într-un comunicat. Rata de vaccinare împotriva hepatitei B este de doar 1% în anumite ţări.

Pentru a-şi atinge ratele de acoperire vaccinală, UE le recomandă ţărilor membre să asigure vaccinarea gratuită sau complet rambursabilă, să stabilească obiective privind vaccinarea băieţilor şi să îmbunătăţească comunicarea şi accesul.

 

 



Oncolog