Conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatrie la Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu”, spune că „primul studiu efectuat pe mii de pacienţi cu infecţie produsă de SARS-CoV-2, care aduce dovezi, se numeşte RECOVERY. Până acum mai multe molecule au promis foarte mult şi au realizări modeste”. Studiul a fost publicat în revista „Nature”.


„Bătrâna şi ieftina dexametazonă (pe cale ORALĂ! nu pe cale inhalatorie, cum era utilizată inutil şi excesiv la copilul cu tuse, înainte de era COVID-19) se pare ca şi-a dovedit capacităţile imunosupresive remarcabile. Cu doar 50 de lire sterline ar putea fi asigurat costul tratamentului pentru 8 pacienţi având forme medii sau severe de infecţie pulmonară cu noul coronavirus. Şi ar putea fi salvată o viaţă. În formele uşoare de infecţie nu sunt rezultate notabile, dar la pacienţii care deja primesc oxigen, având insuficienţă respiratorie, dexametazona scade riscul de deces cu 20%. Iar la cei foarte gravi, deja ventilaţi mecanic, dexametazona orală, în doză mică, a scăzut riscul de deces cu aproape o treime”, explică specialistul, care adaugă că „studiul RECOVERY aduce o rază de speranţă”, explică medicul.

Potrivit conf. dr. Mihai Craiu, „dexametazona este un corticosteroid cu efecte foarte puternice şi este destinată bolilor grave, administrată pe cale orală sau injectabilă. Nu se dă sub formă de aerosoli, nici acum şi nici după pandemie. Şi, mai ales, nu se administrează ca automedicaţie sau la sfatul unui prieten!

La finanul postării pe care medicul a făcut-o pe Facebook, trage şi o concluzie: „Se pare ca există acum cel puţin o speraţă de tratament, cu efecte favorabile, în această maladie cu multe necunoscute”.

OMS va modifica recomandările pentru tratamentul COVID-19

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că îşi va modifica recomandările pentru tratamentul COVID-19 ca urmare a rezultatelor testului clinic. Acesta a arătat că dexametazona, medicament folosit ca antiinflamator încă din anii '60, reduce mortalitatea cu o treime la persoanele puse pe ventilatoare şi cu o cincime la pacienţii care primeau doar oxigen suplimentar. Dexametazona nu pare să aibă vreum efect la pacienţii cu forme mai uşoare ale bolii provocate de noul coronavirus.

„Este primul tratament care a demonstrat că reduce mortalitatea pacienţilor cu COVID-19 ce au nevoie de oxigen şi de ventilatoare”, a declarat şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Sunt veşti foarte bune şi felicit Guvernul Britanic, Universitatea Oxford şi spitalele şi pacienţii din Regatul Unit care au contribuit la această descoperire ştiinţifică salvatoare de vieţi”, a adăugat acesta.