Un studiu medical de amploare, realizat în Spania şi publicat luni a constatat că atingerea „imunităţii de turmă” la noul coronavirus la nivel naţional este departe de ceea ce se întâmplă în prezent şi că măsurile de distanţare fizică continuă să fie cea mai bună abordare la actuala pandemie, relatează DPA.


Doar 5% dintre cei peste 61.000 de participanţi la studiu au dezvoltat anticorpi care ar putea să lupte cu boala, potrivit cercetării finanţate parţial de Ministerul Sănătăţii din Spania şi publicat în jurnalul ştiinţific The Lancet, informează Agerpres.

Totodată, studiul a constatat că aproximativ o treime dintre participanţii care au luat virusul au rămas asimptomatici ceea ce, potrivit autorilor, are „importante implicaţii asupra sănătăţii publice”.

„În prezent, imunitatea de turmă este dificil de atins fără a accepta daunele colaterale a numeroase decese în cadrul populaţiei susceptibile şi supraîncărcarea sistemelor de sănătate”, au notat cercetătorii.

Imunitatea de turmă este atinsă atunci când o proporţie suficient de mare a populaţiei a fost infectată cu un virus ori o bacterie pentru a se stopa răspândirea.

„Unii experţi au calculat că aproximativ 60% din seroprevalenţă ar putea însemna imunitate de turmă. Dar suntem foarte departe de atingerea acestui număr”, a declarat pentru CNN Marina Pollan, unul dintre autorii cercetării.

Conform studiului, rezultatele subliniază necesitatea menţinerii măsurilor de distanţare fizică şi continuarea eforturilor de identificare şi izolare a cazurilor noi şi a persoanelor cu care au intrat în contact „pentru controlul epidemiilor viitoare”.

Autorii studiului au precizat că nu este clar dacă o persoană care a fost infectată cu virusul, dar care nu a dezvoltat anticorpi ar putea fi reinfectată.

Cercetarea, condusă de importante institute guvernamentale de cercetare şi epidemiologice a început în aprilie, în perioada în care în Spania erau aplicate măsuri stricte de izolare şi carantină.

Spania a fost una dintre ţările europene cel mai puternic afectată de pandemie, cu peste 28.000 de decese şi 250.000 de cazuri.