Persoanele care au făcut COVID-19 prezintă, în anul care urmează bolii, un risc sporit de a dezvolta o afecţiune cardiovasculară, arată un studiu american publicat Nature Medicine. Sunt vizaţi inclusiv pacienţii care nu au fost spitalizaţi.


Studiul american arată că afecţiunile observate, în primul an după boală, au fost de mai multe tipuri: aritmie, tromboză, embolie pulmonară, accident vascular cerebral, boală coronariană, insuficienţă cardiacă, infarct miocardic, miocardită, pericardită. Pentru o parte din persoanele monitorizate, afecţiunile s-au soldat cu deces, arată Le Monde, preluând studiul publicat în Nature Medicine.

Cercetarea s-a desfăşurat în perioada 1 martie 2020 şi 15 ianuarie 2021 şi a inclus 153.760 de persoane testate pozitiv pentru SARS-CoV-2, care au supravieţuit primelor 30 de zile de după boală. Foarte puţine persoane au fost vaccinate înainte de infectare, serurile nefiind disponibile decât la finele perioadei luată în studiu.

Pacienţii infectaţi au fost comparaţi cu un prim grup de peste 5,6 milioane de indivizi care nu erau infectaţi, în aceeaşi perioadă, şi cu un alt grup martor de peste 5,8 milioane de pacienţi monitorizaţi înaintea pandemiei, între martie 2018 şi ianuarie 2019. 

Toate dosarele medicale analizate şi anonimizate proveneau din „cohorta de veterani”, gestionată de departamentul american al foştilor combatanţi şi cercetate de Universitatea Washington din Saint Louis. Cohorta cuprindea o majoritate alcătuită din indivizi de sex masculin (89%), caucazieni (71%), cu vârsta medie de 61,4 ani.

Rezultatele cercetării arată că, între a 2-a şi a 12-a lună după infectare, riscul de infarct miocardic acut era mai mare cu 72%, la fel şi riscul de insuficienţă cardiacă şi de ateroscleroză. Riscul de fibrilaţie atrială era mai mare cu 71%, de embolie pulmonară – cu 193%, iar cel de AVC – cu 52%.

 

Alergologia