Un val îngrijorător de infecţii cu transmitere sexuală (ITS) a fost observat în Europa, a avertizat Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), care a transmis un apel la sporirea măsurilor de prevenţie.


În 2022, cazurile de gonoree au crescut cu 48% - cu 70.881 de cazuri în Uniunea Europeană -, cele de sifilis au înregistrat o creştere de 34% (35.391 de cazuri), iar cele de chlamydia cu 16% (216.508 cazuri), conform raportului anual al agenţiei, informează AFP şi Agerpres.

„Această creştere este atât uimitoare, cât şi îngrijorătoare”, a declarat Andrea Ammon, directoarea ECDC, într-o conferinţă de presă.

Aceste cifre reprezintă probabil doar vârful aisbergului, fiindcă datele ar putea fi subestimate, a adăugat ea, explicând că acest lucru se datorează diferenţelor în practicile de testare, dar şi accesului la serviciile de sănătate sexuală în cele 27 de ţări acoperite de centrul european.

Rezultatele arată că există „o nevoie urgentă de creştere a gradului de conştientizare cu privire la transmiterea ITS şi necesitatea de a îmbunătăţi prevenţia, accesul la screening şi tratamente eficiente pentru a aborda această provocare de sănătate publică”, a subliniat ECDC într-un comunicat.

„Trebuie să acordăm prioritate educaţiei sexuale, să extindem accesul la serviciile de testare şi tratament şi să combatem stigmatul asociat cu ITS”, a precizat Ammon, citată în comunicat.

Ar mai trebui încurajate utilizarea consecventă a prezervativelor în timpul actului sexual, precum şi dialogul deschis pe tema ITS.






Ginecologia (1)