Douăzeci de medici de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău au urmat un curs cu recunoaştere europeană şi internaţională privind tehnici avansate de resuscitare, alte 16 cadre medicale fiind recertificate în aceste competenţe.


Programul de training „Curs Vital Avansat” a avut loc în perioada 11-13 noiembrie, cu suportul şi implicarea Fundaţiei Consiliului Naţional Român de Resuscitare, afiliat la Consiliul European de Resuscitare. Cursul se adresează medicilor care nu sunt specializaţi în medicina de urgenţă, dar se pot întâlni cu pacienţi în stare critică în secţiile unde lucrează. O primă ediţie a programului avut loc în anul 2019, fiind certificaţi 24 de medici ai Spitalului Judeţean, informează Agerpres

„E un curs a cărui temă centrală este suportul vital avansat, care se realizează într-o manieră standardizată peste tot în lume, are o acreditare la nivel mondial şi se bazează atât pe standarde educaţionale, cât şi de practică medicală, încercând astfel să stabilim nişte jaloane în ceea ce înseamnă resuscitarea în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău. Noi nu învăţăm cadrele medicale medicină, ci încercăm să structurăm cunoştinţele lor, astfel încât să poată identifica uşor pacientul care este critic, pacientul care este deja în stop cardiac sau care sunt îngrijirile acordate după resuscitare”, a declarat, pentru Agerpres, Hadrian Borcea, instructor Suport Vital Avansat din partea Consiliului Naţional Român de Resuscitare.

La curs au participat profesionişti din toate specializările medicale.

„Fiecare specialitate, la un moment dat, va avea un astfel de pacient critic. Cursul include doar trei discuţii teoretice foarte scurte, în rest 95% din activitate fiind pur practică”, a precizat Hadrian Borcea.

Pentru acest curs, cadrele medicale au acces la o platformă online educaţional-medicală gestionată de Consiliul European de Resuscitare, o bibliotecă virtuală cu noutăţi din lumea medicală a intervenţiilor de urgenţă. Accesul la platforma este pentru o perioadă de trei ani, identică cu cea de valabilitate a certificării.

„Este important să lucrăm uniform, standardizat, conform unor ghiduri, protocoale, să înţelegem exact ceea ce am făcut, ce trebuie să facem în continuare pentru pacient şi în acest fel echipa să fie sudată şi să aibă o viziune şi o perspectivă globală asupra pacientului, care să poată să îi fie în primul rând lui de folos”, a arătat Amalia Găvriluţ, medic în Spitalului Judeţean Zalău, care a absolvit prima ediţie a cursului şi acum doreşte să obţină recertificarea competenţelor.

Partea practică a pregătirii are loc la TenarisUniversity şi include exerciţii folosind simulatoare didactice medicale şi tehnice avansate de resuscitare şi eliberare a căilor respiratorii. Cursul se încheie cu un examen scris şi cu unul practic. În urma absolvirii, se obţine un certificat de cadru medical acreditat ASL - suport vital avansat, recunoscut la nivel european şi internaţional.

„Este un curs foarte interesat şi foarte util, pentru că ne sistematizează cunoştinţe pe oricum le avem la nivel teoretic, dar ne învaţă să fim organizaţi şi mai eficienţi, să acţionăm mai rapid. Este foarte bine gândit şi organizat din punct de vedere al activităţilor practice”, a spus, la rândul ei, Liliana Stanciu, medic hematolog.

Cursul este finanţat cu circa 20.000 de dolari de către o companie privată şi este realizat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Sălaj.

 

 

Medic