Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Daniel Coriu, a anunţat că, în urma discuţiilor cu factorii decizionali, tarifele pentru servicii medicale oferite de medicii de familie şi din ambulatoriu vor fi menţinute neschimbate până la 30 iunie 2024, la valoarea celor din ultimul trimestru din 2023.


„Menţinem valoarea punctelor negociate la finalul lunii iulie 2023. Nu se scade valoarea de punct cum s-a dorit iniţial. (...) Valabilitatea este numai până la 20 iunie 2024, primele şase luni. Legat de spital, s-a renunţat la cele trei ore pentru un pacient în spitalizarea de o zi şi am revenit la contractul-cadru anterior, din 2023, în care să fie două ore, ceea ce permite medicului să vadă mai mulţi pacienţi”, a declarat Daniel Coriu, citat de Agerpres.

 El a adăugat, într-o conferinţă de presă. că se vor elimina penalizările progresive pentru medicii care au mai mult de 2.200 de pacienţi pe listă.

„Vorbim de zone defavorizate în care unde un medic trebuia să facă faţă unui număr mult mai mare de pacienţi înscrişi pe listă şi atunci s-a acceptat să se renunţe la penalizarea acestor colegi, care munceau mai mult de fapt. De asemenea, s-a clarificat ce înseamnă decontarea unei singure consultaţii pe zi. (...) CNAS a renunţat la punctul 19 care a creat foarte multe emoţii negative în rândul colegilor şi care se referă la validarea serviciului de către membrii familiei”, a explicat Daniel Coriu.

Întrebat dacă s-a semnat un acord în acest sens, Coriu a spus: „Aşteptăm un proces-verbal de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Avem garanţia unor parteneri foarte serioşi. Nu s-a semnat niciun acord. Discuţiile au fost online”.

Potrivit reprezentanţilor CMR, în urma consultărilor, s-a stabilit înfiinţarea unui grup de lucru care să găsească, până la 1 iulie, soluţii pentru eficientizarea, creşterea calităţii serviciilor medicale şi plăţi suplimentare pentru serviciile aferente prevenţiei.






Medic