Concentraţiile pentru patru aşa-numite „substanţe chimice veşnice” din alimente, care prezintă un pericol pentru sănătate, vor fi restricţionate de la anul, a anunţat Comisia Europeană.


Substanţele perfluoroalchilate (PFAS) pot avea efecte negative asupra sistemului imunitar, dezvoltării fetusului şi a nou-născutului, precum şi asupra nivelului de colesterol, a precizat Comisia Europeană într-un comunicat preluat de dpa şi Agerpres.

„Astăzi, facem încă un pas pentru a spori nivelul de siguranţă alimentară în Uniunea Europeană şi de a-i proteja mai bine pe cetăţeni de substanţele chimice nocive. Aceste noi reguli demonstrează angajamentul nostru de a pune sănătatea cetăţenilor pe primul loc”, a spus comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides.

PFAS sunt cunoscute şi sub denumirea de „substanţe chimice veşnice”, întrucât compoziţia lor chimică nu le permite să se descompună în mod natural.

Compuşii sunt utilizaţi într-o gamă variată de produse – inclusiv pentru tigăi, pelerine de ploaie, covoare.

„Utilizarea lor pe scară largă şi persistenţa lor în mediu au dus la contaminări extinse”, a precizat Comisia Europeană pe site-ul său.

Noile reguli urmează să se aplice din 2023 şi vizează substanţele sulfonat de perfluoroctan (PFOS), acidul perfluorooctanoic (PFOA), acid perfluorononanoic (PFNA) şi acid perfluorohexan sulfonic (PFHxS).





Alergologia