Mai multe alimente modificate genetic ar putea ajunge pe rafturile supermarketurilor neetichetate ca atare, potrivit unei propuneri legislative a Comisiei Europene.


Propunerea Comisiei nu a fost încă publicată, însă draftul a putut fi consultat de agenţia germană dpa, informează Agerpres.

Propunerea legislativă ar scuti anumite plante modificate genetic de la regulile stricte ale UE privind ingineria genetică. Potrivit dpa, propunerea urmează să fie prezentată oficial în luna iulie.

Conform noii propuneri, procese precum editarea genetică CRISPR/Cas9 nu vor face obiectul regulilor privind ingineria genetică, dacă varietăţile rezultate au fost create şi prin procese precum hibridizarea sau selecţia naturală.

Editarea genetică CRISPR/Cas9 le permite geneticienilor să efectueze schimbări precise în lanţurile lungi de ADN, pentru a face plantele mai rezistente la secetă şi dăunători.

Potrivit planurilor, astfel de modificări ar intra în aşa-numita categorie a plantelor cultivate prin noi tehnici genomice (NGT).

Totuşi, regulile stricte privind ingineria genetică pentru agricultura organică vor continua să se aplice, notează dpa.

 




Practica Veterinara