Viatris, companie globală de sănătate, a adus deja în România prima cantitate din vaccinul său tetravalent împotriva gripei, pentru sezonul gripal 2023-2024. Vaccinul gripal Viatris este vaccinul utilizat cu succes în Programul Naţional de Vaccinare în ultimii 10 ani şi conţine tulpinile gripale alese de OMS pentru a fi utilizate în vaccinurile gripale pentru sezonul 2023-2024.


Primele dozele de vaccin Viatris împotriva gripei sunt deja disponibile în farmacii, se arată într-un comunicat.

„Cel mai bun mod de a reduce riscul de gripă sezonieră şi complicaţiile sale potenţial grave este de a fi vaccinat antigripal în fiecare an. Vaccinarea este deosebit de importantă pentru persoanele vulnerabile, cum sunt vârstnicii, indivizii cu anumite afecţiuni medicale cronice, femeile însărcinate, copiii sub 5 ani şi lucrătorii din domeniul sănătăţii”, se adaugă.

Prin vaccinare, ne putem proteja atât pe noi înşine cât şi pe cei din jur, pentru că familia şi prietenii persoanelor expuse riscului pot transmite, de asemenea, gripa, se subliniază.

„Este nevoie de un nivel înalt de imunizare, iar imunitatea colectivă joacă un rol semnificativ”, spune Dana Duma Inczeffi, Country Manager Viatris România. „Imunitatea colectivă, cunoscută sub numele de imunitate de grup, apare atunci când un procent înalt al populaţiei este protejat prin vaccinare împotriva unui virus, făcând dificilă răspândirea unei boli pentru că există un număr mic de persoane susceptibile rămase de infectat. Aceasta arată importanţa vaccinării, pentru că oamenii au puterea de a se proteja pe ei şi pe ceilalţi împotriva gripei. Vaccinul gripal Viatris în doză standard are eficienţă dovedită la toate categoriile de pacienţi începând cu vârsta de 6 luni, inclusiv la pacienţii de peste 65 de ani, contribuind la extinderea viabilă şi sustenabilă a imunizării gripale în ţara noastră prin reducerea costurilor bugetare”.

În ultimul sezon, gripa a reuşit să se reinstaleze, după aproape doi ani de circulaţie la un nivel scăzut. Sezonul de gripă din Europa a început mai devreme decât în cele patru sezoane anterioare: confirmarea cazurilor de gripă în primele 21 de săptămâni a depăşit cu mult raportările din aceeaşi perioadă a anilor anteriori, cu o creştere a spitalizărilor cauzate de boală începând cu toamna trecută.

Epidemia de gripă a durat mai mult decât de obicei, până la sfârşitul lui februarie 2023, cu o creştere de 5.2 ori a detecţiilor comparativ cu aceeaşi perioadă a sezonului 2021-2022. Având în vedere experienţa din sezonul trecut, este şi mai important să identificăm şi să implementăm măsuri preventive pentru a limita orice posibilă epidemie gravă de gripă în fiecare an, se mai arată.

Primul pas pentru a ajuta la protejarea oamenilor împotriva gripei este livrarea la timp a dozelor de vaccin gripal şi chiar anticiparea timpilor, înainte de începutul sezonului gripal.

„Aprovizionarea timpurie înseamnă a fi pregătiţi să înfruntăm sezonul gripal oricând va începe. La Viatris, având misiunea de a împuternici oamenii din întreaga lume să trăiască mai sănătos în fiecare etapă a vieţii, rămânem angajaţi să aprovizionăm piaţa lucrând îndeaproape cu instituţiile pentru a asigura accesul la vaccinul nostru împotriva gripei, demonstrând astfel dedicarea noastră fermă pentru a proteja oamenii, începând de la vârsta de 6 luni şi până la peste 65 de ani”, spune Dana Duma Inczeffi, Country Manager Viatris România.

 




Farmacist