Dr. Mariana Stan este Doctor în Ştiinţe Medicale, medic primar de Medicină fizică, recuperare medicală, balneofizioterapie, medic specialist de Medicină sportivă, cu competenţă în Acupunctură şi studii de homeopatie şi de medicină naturistă. De 54 de ani, explorează terapia cu venin de albine în tratarea unei diversităţi de afecţiuni, de la bolile autoimune, până la cele reumatice. Rezultatele sunt unele foarte bune, chiar şi acolo unde medicina alopată nu are soluţii, potrivit doamnei doctor.


Ce înseamnă apipunctura?

Dr. Mariana Stan: Este o combinaţie între acupunctură şi veninul de albine pe care îl foloseşti, în unele puncte de acupunctură, în funcţie de pacienţi.


Care este scopul medical?

Dr. Mariana Stan: Scopul medical este reducerea durerii, întărirea imunităţii – de fapt, reglajul imunităţii, pentru că obţinem rezultate foarte bune în bolile autoimune, o stare de bine. E mai complexă povestea. Veninul acţionează întâi local, unde limfocitele macrofage îl înglobează şi produc local un eritem datorat histaminelor şi histaglobinelor pe care le declanşează zona. În felul acesta se declanşează o hiperemie cu efecte antireumatice. Ulterior, impulsul ajunge la talamus – centrala senzitivă, de acolo la hipotalamus, de acolo la neurohipofiză, de acolo la adenohipofiză, care este stimulată şi face un reglaj endocrin generalizat foarte important. Mai departe, macrofagele duc informaţia la alte limfocite şi limfocitul T – o globulă albă, preia informaţia şi, în 21 de zile, produce anticorpi specifici pentru veninul respectiv. În felul acesta se produce reglajul imunităţii, deci acesta apare de la 21 de zile în sus. Se poate şi inhiba producţia de anticorpi în cazul în care aceştia sunt în exces.


De ce v-aţi apropiat de această tehnică?

Dr. Mariana Stan: Străbunica mea era o vindecătoare locală şi primele contacte cu albina şi cu veninul – dar nu injectat, ci pus direct de albină, l-am văzut la ea. Ulterior, m-am interesat foarte mult şi de fitoterapie, şi de apipunctură, în paralel am avut şi vreo 20 de stupi. M-a interesat foarte mult acest aspect şi lucrez de peste 30 de ani cu venin de albine şi cu produsele stupului. La Policlinica Apiterapeutică lucrez din 2011, dar am venit acolo cu o experienţă în spate.


În ce măsură v-a ajutat sau v-a împiedicat studierea medicinei alopate?

Dr. Mariana Stan: Nu m-a împiedicat, mi-a adus informaţii utile, dar acupunctura nu am învăţat-o la facultate, ci am învăţat-o la Centrul de Perfecţionare a Cadrelor Medicale, iar despre tratamentele apiterapeutice nici nu ştiu să existe cursuri la facultate, măcar opţionale.


De ce credeţi că nu există?

Dr. Mariana Stan: Pe vremea mea nu exista şi cred că nu există, pentru că este o metodă ieftină şi foarte eficientă, care ar elimina de pe piaţă foarte multe medicamente scumpe.


Care ar fi persoanele cărora nu li s-ar recomanda această tehnică?

Dr. Mariana Stan: Persoanele alergice. Înainte de a începe un tratament cu venin de albine, eu fac o testare foarte, foarte atentă. Uneori, îmi ia jumătate de zi. Astfel, mă lămuresc dacă persoana respectivă este alergică şi ce doză poate suporta. Pe de altă parte, există situaţii, foarte rare, în care nu este indicat. Am avut un caz de hipertensiune arterială care se declanşa de fiecare dată şi am încercat de două, trei ori şi evident am renunţat la acest tratament. Foarte rar apar alergii tardive, dar acestea apar după sulf, după nămol sau după vinul roşu. E o observaţie personală. Deci, există situaţii şi persoane care nu sunt compatibile cu acest tratament. În special cele cu alergii. Am întâlnit persoane cu alergii multiple, dar care nu aveau alergii la veninul de albine. Şi invers: persoane care nu se ştiu cu alergii, dar care sunt alergice la veninul de albine. Omul este un individ, iar noi tratăm, în general, persoana, nu diagnosticul, nu un grup de oameni. Omul este individual, la fel şi tratamentul. Omul are specificul lui, bolile lui şi trebuie să ne adaptăm tratamentul fiecărei persoane.


Ce afecţiuni trataţi?

Dr. Mariana Stan: Avem succes extraordinar pe bolile autoimune: leuconecrosita, boala Lyme, Bartoneloză, în spondilita anchilozantă, în poliartrita reumatoidă, avem sclerodermia în tratament şi merge foarte bine. Există persoane alergice care răspund foarte bine la veninul de albine. Nu toate. Deci, trebuie identificată fiecare persoană cu particularităţile ei. În plus, toate afecţiunile reumatice. Şi foarte multă lume îşi face venin de albine pentru întărirea imunităţii, pentru reglajul imunitar, mai ales acum, după ce au stat închişi în casă doi ani. Sunt persoane care nu au ocazia să se întâlnească în aer liber cu albine decât cine ştie când, pentru că lucrează într-un birou, la un calculator şi sunt foarte multe asemenea persoane. Acestea ni se adresează pentru reglaj imunitar.


Dvs. v-aţi făcut vreodată această procedură? Cum se simte?

Dr. Mariana Stan: Desigur. Mi-o fac mereu. Noi, echipa care lucrăm acolo, ne facem venin periodic. Albina înţeapă, deci se simte înţepătura şi local se produce eritem şi, de multe ori, ustură, doare. Eu folosesc un truc: combin veninul cu puţină xilină, ca să atenuez durerea iniţială. Dar, uneori, poate să apară stare subfebrilă, frison, eritem local sau o pustulă ca după înţepătura oricărei insecte, dar tratăm aceste situaţii de la persoană la persoană. Ele sunt rare, dar există.


Cum procedez? În cât timp să mă aştept la efecte?

Dr. Mariana Stan: Depinde ce efecte vreţi. Sunt persoane cu Parkinson care merg foarte bine cu venin de albine. Avem persoane care se simt bine încă de la prima doză. Mă întreb cât este şi efectul Placebo aici, pentru că şi-au propus să facă asta şi se simt bine. La alte persoane, efectul se instalează mult mai lent: uneori săptămâni, uneori chiar luni. Am persoane cu boli autoimune care fac tratamente şi 10-11 ani, periodic. În general, când apar durerile sau simptomele, omul se întoarce să-şi mai facă nişte doze de venin.


Pentru pacienţii care vin prima dată la dvs., cât durează procedura? Sau la ce să se aştepte?

Dr. Mariana Stan: Trei-patru ore pentru testare la prima întâlnire. Pentru asta se face programare la recepţia clinicii, care încearcă să grupeze pacienţii pe cât posibil ca să nu pierdem timp, şi facem testarea. Dacă pacientul e alergic, se iau măsuri, primeşte tratament antialergic imediat, pentru că riscurile sunt majore. Se poate intra în şoc anafilactic în 3 minute. Am 54 de ani de activitate medicală şi nu am pierdut niciodată niciun pacient. Sigur că e vorba şi despre noroc, dar am întotdeauna la mine trusă de deşocare pentru mai multe persoane posibile. Această trusă are epinefrină – este un creion injectabil pe care îl recomand şi persoanelor alergice să-l aibă la ele. Se scoate pur şi simplu capacul şi se injectează în coapsă sau oriunde. Mai am adrenalină sau noradrenalină ori cortizon. Depinde de pacient. La pacienţii diabetici, nu se poate folosi cortizonul. La pacienţii cu probleme cardiace majore, epinefrina poate să dea tahicardie şi nu e indicat. Şi asta trebuie să adaptăm la fiecare pacient.


Ce v-a adus acest tip de preocupare medicală?

Dr. Mariana Stan: Mari satisfacţii profesionale. În momentul în care ai un pacient la pat, care nu se poate mişca şi ajunge să meargă bine, doar cu un baston, e mare lucru. Sau în momentul în care omul are diverse pareze şi reuşeşti să i le rezolvi – pareze cauzate în special de boli autoimune. Sunt pacienţi care au fost legumă şi acum sunt persoane active. Pentru mine este un succes extraordinar şi o mare bucurie.


Care au fost cazurile pe care nu o să le uitaţi niciodată?

Dr. Mariana Stan: Cu deznodământ nu am avut ghinionul să am. Am avut un caz de poliartrită reumatoidă care nu a răspuns la tratament şi am renunţat după câteva luni de încercări. Nu a răspuns. Nu ştiu de ce. Aşa s-a întâmplat. Ăsta a fost un caz nefericit. Alergiile fac parte din meserie. Şi chiar şoc anafilactic mi s-a întâmplat de multe ori să fie la pacienţi. De multe ori, sunt doar atacuri de panică şi mimează doar şocul anafilactic, dar astea sunt cazuri uşoare şi se rezolvă.

Cazurile fericite sunt cele care merg bine, care evoluează foarte bine. Pentru mine e important fiecare om pe care am reuşit să-l ajut să-şi trăiască viaţa frumos şi într-o stare de relativă sănătate.


De unde luaţi veninul?

Dr. Mariana Stan: Îl procură Institutul de Cercetare şi Dezvoltare a Apiculturii. Mi-l dă sub formă de praf, de pudră, cântărit, verific cântărirea şi fac diluţii homeopatice din el. Veninul este recoltat prin metode în aer liber. 90% din el – apa şi o componentă acidă – se evaporă. Ca să îl refac, ar trebui să-i pun, la 10 părţi de venin, 90 de părţi de apă distilată. Eu folosesc serul fiziologic pentru a dizolva veninul pudră, pentru că sarea din serul fiziologic îmi activează membrana celulară, pompa ionică, şi face penetrarea veninului mai uşoară. Iar, în momentul injectării, mai diluez cu xilină.


Medic