Dr. Mariana Stan este medic primar şi doctor în ştiinţe medicale, medic specialist de medicină sportivă, cu competenţe în acupunctură, studii de homeopatie şi de medicină naturistă. De la vârsta de 19 ani explorează secretele terapiilor cu plante, fascinată de cunoaşterea de care dădea dovadă străbunica sa, iar de peste 50 de ani foloseşte terapia cu venin de albine în tratarea mai multor tipuri de afecţiuni - de la bolile autoimune până la cele reumatice.


Cum şi de ce aţi început să lucraţi în apiterapie?

Dr. Mariana Stan: Moştenire de la străbunica, Rozalia Popovici, pentru că şi ea era o vindecătoare locală şi m-a învăţat foarte multe lucruri. Iar la 19 ani, când am intrat la Medicină, mi s-a părut foarte interesant să completez aceste lucruri cu cele învăţate în facultate.
 

Ce boli vindeca străbunica?

 Dr. Mariana Stan: Se pricepea foarte bine la plante şi la albine, şi nu numai. La albine şi la alte animale, şi la păsări. M-a învăţat foarte multă fitoterapie şi m-a învăţat cum se lucrează cu albinele.
 

Ce aţi păstrat din sfaturile ei?

Dr. Mariana Stan: Foarte multe şi multe le-am dezvoltat pe parcurs, pentru că am adunat o colecţie foarte serioasă de reţete de fitoterapie, de apiterapie. Toată viaţa mi-a plăcut să mă ocup de aspectul ăsta. 
 

Ce au în comun aceste afecţiuni pe care le-aţi ales spre tratament?

Dr. Mariana Stan:  E greu de spus că le-am ales, ele m-au ales pe mine. Multe dintre ele au ca factor comun imunitatea. Sunt boli autoimune, sunt boli prin deficit de imunitate, dar nu numai. Pur şi simplu pacienţii se prezintă şi vedem ce e de făcut cu fiecare în parte.
 

Cum decideţi ce tip de produse veţi folosi?

Dr. Mariana Stan:  În primul rând pe baza experienţei şi în al doilea rând pe baza consultării pacientului. Şi, dacă vreţi, în al treilea rând pe baza testărilor, pentru că mi se întâmplă să se dezvolte alergii la polen sau la propolis. Lucruri foarte rare. La veninul de albine alergia poate fi la ordinea zilei.
 

 Aveţi rezultate foarte frumoase la spondilita anchilozantă...

Dr. Mariana Stan: Fiind o boală autoimună cu substrat genetic, indiferent dacă pacienţii au avut HLA B27 pozitiv sau negativ, toţi au avut ameliorări şi, de fapt, aparente vindecări până la urmă, şi foarte mulţi dintre ei au devenit stupari, crescători de albine.
 

Cum se manifestă această afecţiune şi cum arată ameliorarea?

Dr. Mariana Stan: Această afecţiune cuprinde anumite articulaţii. Este o boală autoimună care afectează şi organele interne, dar se manifestă în special asupra articulaţiilor.  În stadiul inflamator nu se poate face tratament balnear, ceea ce eu fac în alte situaţii. În stadiu neinflamator se poate face. Acum au apărut medicamente mult mai performante, dar veninul de albine după mine rămâne de bază în tratamentul acestei boli şi cu o schemă destul de simplă şi destul de precisă. Deci se începe cu o albină, se face pauză patru zile, a cincea zi două albine, pauză patru zile, din nou trei albine şi aşa mai departe până la 20 de albine. Şi pe urmă înapoi - după 20 de albine, după a cincea zi 19, a cincea zi 18 şi aşa mai departe şi se obţină aparente vindecări de cel puţin doi ani după o asemenea cură care durează vreo 200 de zile.
 

Cum aţi decis să vă opriţi la 20 de albine şi la pauzele acestea de câteva zile?

Dr. Mariana Stan:  Am citit mult şi în literatura de specialitate. Asta nu este o metodă inventată de mine, ci pur şi simplu am găsit în literatura de specialitate această indicaţie şi am încercat s-o folosesc şi dă rezultate foarte bune.
 

Ce rezultate aţi obţinut pentru poliartrita reumatoidă?

Dr. Mariana Stan:  O boală cronică, poate fi şi acută, tot o boală inflamatorie, tot autoimună. Aici n-am avut acelaşi succes. Nu există o schemă fixă. De obicei se face veninul de albine tot cam la cinci zile, dozele sunt discutabile în funcţie de suportabilitatea pacientului, rezultatele sunt bune pentru cei care îşi continuă o cură serioasă, dar am avut şi multe abandonuri.
 

De ce se opresc oamenii din tratament?

Dr. Mariana Stan: Pur şi simplu găsesc tratamente mai eficiente, le e greu să vină, nu le place durerea care apare la administrarea veninului, diverse cauze, iar ei nu prea spun. Observi că nu mai vin, deşi nu s-au vindecat. În poliartrită reumatoidă, ca şi în spondilita anchilozantă, folosesc şi alte produse apicole, în special propolis, dar şi polen, eventual lăptişor de matcă şi păstură, şi miere cu rezultate foarte bune. Mai este sclerodermia, care este tot o boală autoimună, care afectează tot aşa şi organele interne, dar în special plămânul. Se manifestă prin îndurarea tegumentelor până la imposibilitatea de a folosi degetele, chiar locomoţia este afectată, vorbirea, tenul, foarte multe manifestări neplăcute, şi să ştiţi că în asociere cu tratamentele homeopatice, am avut rezultate bune.
 

Cum ştiţi că pacientul este vindecat sau că se apropie de vindecare, că terapia a avut succes?

Dr. Mariana Stan: Bolile autoimune nu se vindecă, deci se obţin aparente vindecări, şi dacă omul se simte bine să zicem doi ani - ăsta e timpul minim de răspuns - deja consider că e un succes. Iar dacă omul nu mai are nevoie de alte tratamente mulţi ani sau poate toată viaţa, deşi boala există, consider că e o aparentă vindecare mulţumitoare.
 

Cât timp a durat cercetarea dumneavoastră? În cât timp aţi adunat aceste cunoştinţe?

Dr. Mariana Stan:  Nu mă opresc nici acum. Toată viaţa am citit, am adunat preferinţe, păreri, le-am experimentat pe unele care mi s-au părut pertinente, unele au dat rezultat, unele au fost poate fanteziste.
 

Care sunt limitările acestor metode?

Dr. Mariana Stan: În primul rând, alergia. Există pacienţi alergici la veninul de albine, trebuie să-i sfătuim să aibă asupra lor întotdeauna o seringă preumplută cu un antialergic puternic, ca substanţă epinefrină sau adrenalină, de obicei, mai rar cu cortizon. Se pot face şi tratamente pentru înlăturarea alergiei, dar sunt foarte greu de dus până la capăt, pentru că pacientul se cam plictiseşte de la o vreme. Tratamentele sunt de lungă durată. Am avut rezultate. Alte limitări? Nu se poate folosi în absolut orice patologie. Merge şi în bolile reumatice foarte bine, în leuconevraxită, unde se spune că nu există nicio şansă de restaurare a mielinei. După tratamente prelungite cu venind de albine, prelungite pe ani de zile, s-a observat că se pot obţine remielinizări ale substanţei nervoase, ceea ce este extraordinar şi contrazice părerile tuturor despre această boală autoimună şi ea.
 

 Am aflat de cazul acelei doamne, care primea până la 200 de albine....

Dr. Mariana Stan: Din păcate, nu mai este printre noi. Vorbim despre scriitoarea Doiniţa Postoleachi, care a primit acest tratament cu câţiva ani în urmă. Avea o scleroză multiplă, nu se putea mişca de la pat, şi după tratament cu doze progresive până s-a ajuns la doze de 200 de albine - în leuconevraxită, în scleroza multiplă, se fac 12 albine de două ori pe săptămână, dar se poate mări doza progresiv şi la ea s-a ajuns până la 200 de albine şi s-a ridicat de la pat şi putea să meargă într-un baston. A făcut din 2011, 2012 acest tratament şi a mers bine până acum câteva luni sau până acum un an, doi când a făcut întâi COVID, a reuşit să fie salvată, după care a făcut o tumoră malignă, un cancer şi a murit prin februarie anul ăsta, deşi nu ştiu dacă avea 40 de ani. Poate nici nu-i împlinise.
 

Care este procedura la dumneavoastră? Pacientul vine cu diagnosticul deja atribuit sau...

Dr. Mariana Stan: Unii, da. Alţii vin cu diagnosticul deja atribuit şi de foarte multe ori diagnosticul este foarte departe de cel real. Deci mulţi vin pentru lombosciatalgii, care de fapt sunt boală Lyme, sau pentru deficit de vorbire sau diverse pareze diagnosticate separat şi fără substratul de scleroză multiplă şi atunci îi trimit şi la investigaţie. Stabilim diagnosticul corect şi facem tratamentul, dar instituim tratamentul încă înainte de a avea diagnosticul complet, pentru că majoritatea sunt nişte urgenţe, de fapt.
 

V-a dezamăgit vreodată acest tratament?

Dr. Mariana Stan:  Nu, deşi am avut situaţii în care pacienţii au abandonat sau situaţii în care nu am avut rezultate foarte bune sau n-am avut rezultat deloc. Consider că aici mai e loc de învăţat, mai e loc de studiat, mai e loc de exersat. Întotdeauna, dacă nu reuşesc ceva, îmi pun problema de ce şi uneori chiar aflu cauza.
 

Cum se combină cu tratamentul farmacologic acest tip de terapie?

 Dr. Mariana Stan: Se combină foarte bine. Nu are contraindicaţii. În unele cazuri, pacientul păstrează şi medicamentele şi încearcă, iar în unele cazuri nu.  





Farmacist