Dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, a explicat într-un interviu pentru MedicHub cum a trăit perioada de pandemie ca medic de familie şi cum a ţinut legătura cu pacienţii săi. De asemenea, dr. Sandra Alexiu spune că medicii de familie nu au primit încă stimulentul de risc pe care guvernul l-a promis.
MedicHub: Cum aţi trăit această perioadă?
Dr. Sandra Alexiu: În prima parte, ca toată lumea, cu ochii pe informaţii care veneau din toate părţile. După care succesiunea imensă de informaţii ne-a făcut să ne gândim cum să le gestionăm. Din punct de vedere profesional, asta a însemnat o cantitate şi mai mare de informaţii, care a venit din toate părţile. Din fericire, informaţiile din surse sigure şi principalele surse de informaţii medicale din lume au fost în această perioadă deschise şi am avut acces la tot ce înseamnă cercetare atât pe infecţia virală care a generat această pandemie, cât şi pe lucruri asemănătoare.
MedicHub: Cum aţi ţinut legătura cu pacienţii?
Dr. Sandra Alexiu: Cei 11.000 de medici de familie din ţara asta au fost zilnic la treabă. Am ţinut legătura cu pacienţii pe toate căile. Şi, când spun asta, mă refer la telefon, la mesagerie, videoconferinţă, teleconsultaţie, sau prin intermediari pentru acei pacienţi care nu aveau mijloace de comunicare la îndemână. Ne-a ajutat şi consiliul local, eu sunt printre puţinii fericiţi unde există o bună comunicare între medicul de familie al comunităţii şi consiliul local. Au mai fost şi iniţiative private care au ajutat ca reţetele să ajungă la pacienţii care nu se puteau deplasa. Softul de cabinet pe care lucrez s-a adaptat extrem de rapid şi ne-a dat posibilitatea să comunicăm mai uşor cu pacienţii. De exemplu, s-a adaptat făcând o aplicaţie specială prin care pacienţii să-şi poate descărca ultrarapid reţeta pe care noi o emiteam. Au fost şi oameni care ne-au ajutat cu materiale sanitare, pentru că dintre toţi medicii implicaţi în gestionarea pandemiei, medicii de familie nu au fost niciodată dotaţi de statul român.
MedicHub: Pacienţii nu au venit la cabinet. Cum s-au descurcat cabinetele medicilor de familie în aceste condiţii din punct de vedere financiar?
Dr. Sandra Alexiu: Cu toate că nu am avut foarte mulţi pacienţi care să vină la cabinet, activitatea noastră s-a mutat pe online, noi am asigurat teleconsultaţii. Şi aşa am mai recuperat cât de cât din pierderile imense, pentru că noi, fiind plătiţi la numărul de consultaţii efectuate, izolarea ne-a dus în situaţia de a ne pierde numărul de consultaţii zilnice, au fost nişte pierderi foarte mari pentru noi.
MedicHub: V-a ajutat stimulentul de risc?
Dr. Sandra Alexiu: Stimulentul de risc figurează într-un act normativ, însă acest act normativ nu are norme. Nu am primit nimic şi nici nu ştim exact dacă vom primi. Am înţeles că ar veni prin direcţiile sanitare judeţene, dar nu ştiu ca vreun coleg din cei 11.000 să fi primit aşa ceva.
MedicHub: Practic, nimeni nu a mai trăit aşa ceva. Spuneaţi mai devreme de cantitatea mare de informaţii. Cum aţi selectat această informaţie care de multe ori e contradictorie?
Dr. Sandra Alexiu: Am văzut în British Medical Journal un algoritm prin care să poţi consulta un pacient cu COVID-19 prin teleconsultaţie. Cum în România teleconsultaţia nu a fost niciodată recunoscută până la pandemie, am început să preluăm de la colegii noştri din străinătate unde se foloseşte de multă vreme. I-am scris autoarei din Marea Britanie şi am primit acceptul ei pentru traducerea algoritmului. Aşa că l-am tradus şi l-am pus în grafică şi l-am folosit. Acum, algoritmul este disponibil şi ne va ajuta şi de acum încolo, mai ales pentru pacienţii asimptomatici.
MedicHub: Cât de important este pentru medicii de familie să se protejeze?
Dr. Sandra Alexiu: În primul rând că nu avem perspective foarte optimiste pentru vreun vaccin, în acest moment. Niciunul dintre medicamentele care au fost încercate nu au dovezi sigure de efect 100%. Abia acum încep să apară informaţii cu privire la medicamentele folosite. Mai curând de primăvara sau vara anului viitor nu se pune problema să avem un vaccin de masă. Dar, ca să faci un vaccin eficient, trebuie să cunoşti foarte bine duşmanul, ori noi nu cunoaştem foarte bine acest virus. Ca să te aperi de un duşman trebuie să-i cunoşti tacticile. Să nu uităm că vorbim de un duşman care este în dinamică. Până atunci, trebuie să aplicăm metodele de prevenţie, adică să păstrăm distanţa, să aplicăm măsurile de igienă, să folosim măşti de protecţie în mod corect, cu acoperirea nasului şi a gurii.
MedicHub: Sunt tot felul de teorii că masca ar duce la lipsa de oxigen.
Dr. Sandra Alexiu: Sunt o mulţime de persoane care cer adeverinţe de scutire de mască, că n-ar tolera-o. Sigur că există alergie de contact la orice. Dar solicitări de intoleranţă la mască au fost extraordinar de multe. Sunt persoane, ca medicii, care poartă aceste măşti ani de zile.
MedicHub: Cum vedeţi perioada următoare? Vom avea un val doi al îmbolnăvirilor?
Dr. Sandra Alexiu: Eu nu am văzut încă o comunicare completă cu privire la aceste valuri. Am văzut informaţiile oficiale puse la dispoziţie de guvern, am văzut nişte stratistici puse la dispoziţie de unii it-işti extrem de pasionaţi şi care arată nişte hărţi. Am mai văzut informaţii din străinătate. Am văzut o evoluţie ondulantă a cazurilor de îmbolnăviri, dar nu am avut încă situaţii dramatice, asta înseamnă că nu s-a depăşit încă capacitatea sistemului de sănătate, şi aşa foarte precar, din cauza unei proaste finanţări şi a unei proaste strategii rostogolite în timp. Dar, până acum, s-a făcut faţă. Cu toate că s-a văzut foarte clar o foarte proastă pregătire a direcţiilor de sănătate, o lipsă de comunicare cu teritoriul. Nu circulă niciun fel de informaţie cu privire la persoanele care sunt izolate sau carantinate, noi ştim că trebuie să dăm concedii medicale pentru aceste persoane pe baza unei declaraţii pe propria răspundere, dar nu ştim dacă ele sunt în evidenţa DSP-ului, dacă mint sau nu. Din punct de vedere organizaţional, din punct de vedere al reţelei care trebuie să funcţioneze în sănătate publică, suntem complet nepregătiţi.