După ce va începe vaccinarea, se va înregistra un regres al numărului de cazuri noi, dar pandemia de coronavirus nu va dispărea mai devreme de 2023, este de părere dr. Sandra Alexiu, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov. Într-un interviu pentru MedicHub, medicul a explicat de ce sunt importante comunicarea şi transparenţa în vederea vaccinării. „Oamenii trebuie să aibă informaţii despre siguranţa vaccinului, care sunt efectele adverse la care să ne aşteptăm, ce grupe de persoane putem vaccina. Ar trebui să fie totul foarte transparent”, a spus dr. Sandra Alexiu.


Cum sunt medicii de familie la nouă luni de pandemie?

Dr. Sandra Alexiu: Sunt obosiţi, sunt supraaglomeraţi, tracasaţi şi frustraţi că nu vorbeşte nimeni cu ei şi nimeni nu le dă nicio atenţie. Toată oboseala ar fi mai uşor de dus dacă n-ar vedea cum sunt luaţi în „răspăr” prin comunicate şi atunci când se vorbeşte despre ei. Şi eu, şi alţi colegi avem câte 30-40 de consultaţii pe zi. Nu avem nici noi de ales, nici pacienţii nu au de ales.


Sunt deja trei vaccinuri autorizate, iar, în SUA şi Marea Britanie, a început vaccinarea. În curând, şi în România. Când va intra pandemia în regres în opinia dumneavoastră?

Dr. Sandra Alexiu: Pandemia va intra într-un regres după ce se va atinge cifra critică. Ca să putem să încheiem pandemia trebuie ca populaţia să capete imunitatea de grup. Asta înseamnă 70% din populaţie imunizată. Acest lucru nu se va întâmpla foarte repede. Şi aici, mă refer la nivel global. Că vom putea limita uşor pe anumite continente răspândirea în funcţie de capacitatea de vaccinare este clar. Dar nu putem discuta de oprirea pandemiei decât când vor scădea sub un anumit prag numărul de cazuri noi şi extinderea pe mai multe continente. Se va înregistra un regres al numărului de cazuri noi după ce se va vaccina o parte importantă de populaţie şi, la apoximativ cinci săptămâni de la vaccinare, când se obţine un număr acceptabil de anticorpi, numărul de cazuri va scădea. Dacă vaccinăm întâi personalul medical, ne asigurăm forţa ca să putem trata oamenii. Apoi, trebuie să urmeze persoanele cu vârsta de peste 65 de ani şi, astfel, ne asigurăm că nu vom mai avea cazuri foarte grave şi degrevăm sistemul de sănătate.


E prea devreme să vorbim despre stoparea pandemiei în primăvara viitoare?

Dr. Sandra Alexiu: Cred că primăvara lui 2023. În primăvara viitoare, poate să vaccinăm toţi medicii şi pe cei din serviciile care asigură urgenţele şi serviciile. Abia când o să ajungem să vaccinăm restul populaţiei vom fi un pic mai relaxaţi. Contează şi viteza cu care ne mişcăm, pentru că, dacă încep să apară mişcări masive antivacinare, atunci procesul va fi încetinit. Ce vreau să spun este că vor conta şi măsurile pe care fiecare ţară are puterea şi voinţa politică să le ia. La fel de mult contează şi comunicarea către populaţie.


Ce trebuie să ştie oamenii, inclusiv medicii, despre vaccinul anti-COVID?

Dr. Sandra Alexiu: Trebuie să cunoască de la documentaţia de autorizare până la ce este vaccinul, cum se administrează, care este mecanismul de acţiune, dar toate acestea să fie traduse pe înţelesul tuturor. Oamenii trebuie să aibă informaţii despre siguranţa vaccinului, care sunt efectele adverse la care ne aşteptăm, ce grupe de oameni putem vaccina. Ar trebui să fie totul foarte transparent.


Există inclusiv printre medici sceptici cu privire la vaccinare? Ce le transmiteţi acestora?

Dr. Sandra Alexiu: Medicii de familie, care vaccinează de o viaţă şi ştiu despre ce e vorba, vor să se vaccineze în proporţie de peste 80%. Cu cât medicii sunt mai aproape de cazurile COVID sau mai cunoscători în problemele vaccinării, cu atât procentul e mai mare. În general, în populaţia ezitantă sau antivaccinistă, un mesaj care vine din partea unui profesionist are un impact foarte mare. Orice mesaj de scepticism din partea unui profesionist este preluat şi rostogolit, şi viralizat, cu toate că mesajele sunt foarte puţine.


Cum vedeţi situaţia actuală a îmbolnăvirilor? Pare că sunt mai puţine cazuri.

Dr. Sandra Alexiu: Eu nu pot să judec la nivel naţional, pentru că nu ştiu exact care sunt mecanismele fine de numărare şi raportare. Dacă ar fi să judec ceea ce se întâmplă în bucăţica mea, eu am un număr constant de cazuri, în fiecare zi, am câteva cazuri noi. Am început să am şi câteva cazuri problematice, nu grave. Văd că scade numărul de cazuri, dar nu e concordant cu numărul de decese şi cu cel al internărilor la ATI. Adică, sunt multe cazuri în ATI şi multe decese pe zi, dar e foarte puţin probabil să ai aşa de mari diferenţe, de la 10.000 la 7.000, în zilele lucrătoare, iar numărul morţilor să crească şi cel al cazurilor din ATI să fie foarte mare. În momentul de faţă, se întâmplă ceva cu cifrele, pentru că scade numărul de cazuri noi, dar numărul de decese sau de cazuri din ATI este constant sau pe un trend ascedent. Ori sunt probleme de raportare, ori numărul de teste nu este suficient de mare.


Care este mesajul dumneavoastră pentru medicii de familie şi pentru ceilalţi medici?

Dr. Sandra Alexiu: I-aş sfătui pe trei paliere. În primul rând, să nu lase garda jos în ceea ce priveşte profesionalismul, să citească şi să se instruiască, pentru că lucrurile se schimbă cu o viteză uluitoare. În al doilea rând, mesajul meu către medicii din toate specialităţile este să lase garda jos în ceea ce priveşte eşalonarea în trepte pe specialităţi, suntem toţi în aceeaşi oală. Dacă am învăţat ceva din pandemia asta este să ne căutăm şi să ne ajutăm între noi, ceea ce nu se întâmpla înainte. În al treilea rând, mesajul este ca medicii de familie să nu mai plece capul în faţa altor categorii sociale şi în faţa politicienilor, pentru că nu contăm mai puţin. Să nu pice în depresie, pentru că nu li se acordă atenţia care ar trebui să li se acorde de către cei care fac politicile.

Medic