Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) anunţă că a lansat procedura de examinare a vaccinului anti-COVID-19 dezvoltat de compania spaniolă HIPRA. Serul pare să fie eficient împotriva variantei Omicron.


PHH-1V este un vaccin „care pregăteşte corpul să se apere singur” împotriva COVID-19, au precizat reprezentanţii EMA.

„Rezultatele preliminare ne permit să credem că reacţia imunitară indusă de vaccinul spaniol HIPRA ar putea fi eficientă împotriva SARS-CoV-2, inclusiv împotriva variantelor care sunt considerate îngrijorătoare, precum Omicron”, a anunţat EMA într-un comunicat, preluat de AFP şi Agerpres.

Agenţia Europeană nu a precizat însă de cât timp e nevoie pentru a finaliza procedura de examinare a vaccinului spaniol.

Conform legislaţiei europene, HIPRA trebuie să obţină aprobare de la Agenţia Europeană pentru Medicamente, înainte de a putea depune o cerere de autorizare pe piaţă a vaccinului său, în cele 27 de ţări din UE.

PHH-1V are la bază tehnologia proteinelor recombinate, utilizată şi de compania americană Novavax şi de parteneriatul franco-britanic Sanofi-GSK. Serul spaniol combină două tipuri de proteine specifice, utilizate de coronavirus pentru a pătrunde în celulele gazdă.

Până în prezent, EMA a autorizat cinci vaccinuri anti-COVID-19 în Uniunea Europeană.




ORL