Reprezentanţii Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) au declarat că se are în vedere, în toamnă, aprobarea unui vaccin anti-COVID-19 de la Pfizer/BioNTech care ţinteşte două subvariante ale tulpinii Omicron cu răspândire rapidă.


Subvariantele Omicron BA.4 şi BA.5 duc la creşterea cazurilor de COVID-19 în Europa şi în Statele Unite, ceea ce a determinat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să declare luna trecută că pandemia este „este departe de a se fi terminat”, informează AFP şi Agerpres.

Autoritatea de reglementare europeană a declarat că a început examinarea unei versiuni adaptate a serului anti-COVID-19 de la Pfizer, care ţinteşte aceste două subvariante mai transmisibile comparativ cu tulpinile anterioare.

„EMA se aşteaptă să primească o cerere pentru vaccinul adaptat BA.4/5 dezvoltat de Pfizer/BioNTech, care va fi evaluată pentru o potenţială aprobare rapidă la toamnă”, a declarat un purtător de cuvânt al EMA, notează AFP.

Aceasta ar trebui să vină la puţin timp după aprobarea aşteptată a altor două vaccinuri adaptate de Pfizer şi Moderna, care ţintesc atât tulpina originală de COVID-19 cât şi subvarianta anterioară BA.1 a Omicron, a precizat purtătorul de cuvânt. Pfizer şi Moderna au depus cereri separate de aprobare pentru aceste vaccinuri în luna iulie.

 

 

ORL