La data de 9 aprilie, Forumul Român de Diabet a marcat 5 ani de existenţă printr-un eveniment de referinţă, desfăşurat la Palatul Parlamentului. Alături de reprezentanţii Forumului, evenimentul a reunit autorităţi publice centrale şi locale, europarlamentari, societăţi medicale, asociaţii de pacienţi, jurnalişti, parteneri şi profesionişti din comunitatea medicală, precum şi lideri ale celor mai importante organizaţii internaţionale din domeniul diabetului.


Participanţii au celebrat progresul şi angajamentul Forumului Român de Diabet de a îmbunătăţi îngrijirea persoanelor cu diabet, împărtăşind planurile şi viziunea lor pentru următorii 5 ani, se arată într-un comunicat.

 

Victorii în lupta cu boala

„De la lansarea sa din 9 aprilie 2019, Forumul a reuşit numeroase victorii în beneficiul persoanelor cu diabet zaharat, printre care se numără Legea privind prevenţia şi depistarea precoce a diabetului zaharat, proiecte de educare şi conştientizare la nivel naţional, conferinţe şi dezbateri care au coagulat toţi factorii interesaţi, proiecte de screening şi de evaluare a riscului de diabet zaharat, studii de percepţie sau Barometrul de Date privind diabetul zaharat în România”, se subliniază.

Legea nr. 249/2020 privind prevenţia şi depistarea precoce a diabetului zaharat a fost o premieră pentru sistemul medical românesc, România fiind astfel printre puţinele ţări din Europa care beneficiază de un cadru legislativ cu privire la prevenţia şi depistarea timpurie a acestei boli.

Forumul Român a mai reuşit implementarea primului proiect de screening al diabetului zaharat finanţat în totalitate de autorităţile locale, proiect desfăşurat în localitatea Moviliţa (jud. Vrancea), cu ajutorul Primăriei din localitate. Tot o premieră a reprezentat-o şi campania de screening din redacţii de presă desfăşurată de Ziua Mondială a Diabetului, pe 14 noiembrie 2023. De altfel, în fiecare an, Forumul Român de Diabet marchează Ziua Mondială a Diabetului prin acţiuni relevante.

În cadrul unui parteneriat tripartit între Colegiul Farmaciştilor din România (CFR), Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) şi Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), a fost derulat proiectul pilot de evaluare a riscului de diabet zaharat tip 2 în farmacii din toată ţara. Desfăşurat sub umbrela Forumului Român de Diabet, proiectul a avut rezultate remarcabile: aprox. 10.000 de români au efectuat chestionare de risc, primind informaţii despre factorii de risc, simptomele specifice, precum şi intervenţiile preventive recomandate pentru un stil de viaţă sănătos. Nu în ultimul rând, prin lansarea Barometrului său, Forumul Român de Diabet a colectat şi prelucrat toate statisticile publice relevante pentru a oferi situaţia la zi a diabetului zaharat din România.

 

O platformă necesară

„Forumul Român de Diabet reprezintă o platformă necesară pentru coagularea tuturor ideilor care pot contribui activ în combaterea epidemiei de diabet zaharat. Cu implicarea membrilor şi a tuturor categoriilor de profesionişti, am reuşit să îndeplinim obiective importante, care fac astăzi diferenţa în vieţile celor aflaţi la risc sau diagnosticaţi cu diabet. Informarea rămâne un obiectiv important, de aceea aş sublinia nevoia unui registru de pacienţi. Acest instrument este mai mult decât o numărătoare a persoanelor cu diabet zaharat. Acesta poate să ofere, prin datele colectate, o imagine de ansamblu clară, inclusiv informaţii financiare foarte utile autorităţilor”, a declarat prof. univ. dr. Gabriela Roman, preşedinte al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

„Forumul Român de Diabet, prin contribuţiile aduse de membri, este o resursă importantă pentru comunitatea persoanelor afectate de diabet din România. În fiecare an, am investit cu toţii eforturi semnificative în dezvoltarea de acţiuni strategice concentrate pe rezultate durabile. Atingerea obiectivelor setate de Forum în aceşti 5 ani de la înfiinţare au fost posibile doar cu implicarea şi contribuţia experţilor şi profesioniştilor care au fost alături de noi. În următorii 5 ani este important să punem mai pronunţat pe agenda publică problema diabetului zaharat. Astfel se poate genera un interes crescut pentru adoptarea măsurilor propuse şi atingerea rezultatelor la care sperăm cu toţii”, a precizat prof. univ. dr. Bogdan Timar, Vicepreşedinte al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

„Proiectul Forumul Român de Diabet a pornit de la dezideratul de a aduce într-un spaţiu de colaborare autentic şi durabil toţi factorii interesaţi în lupta împotriva diabetului. Cadrul format a permis iniţierea unor proiecte foarte curajoase în cei 5 ani de activitate a Forumului. Progresul făcut este strâns legat de viziunea noastră care s-a concentrat pe acţiuni cu impact pe termen lung, precum şi pe încurajarea dialogului cu toţi actorii care pot contribui prin expertiza lor la succesul acestui proiect. Privind în viitor, considerăm prioritare următoarele acţiuni: implementarea normelor la Legea prevenţiei şi depistării precoce a diabetului zaharat, crearea şi operaţionalizarea registrului de diabet şi prediabet, precum şi integrarea inovaţiei medicale pentru o mai bună gestionare a persoanelor care suferă de diabet”, a adăugat Dan Zaharescu, Director Executiv al ARPIM.

„Planul Naţional de Prevenţie a diabetului are 4 componente esenţiale: prevenţia primordială, primară secundară şi terţiară. Ne dorim să găsim varianta optimă pentru implementare, prin elaborarea unui set de recomandări cât mai comprehensive, pe fiecare nivel. Ne dorim să avem o lege cu adevărat funcţională, nu doar pe hârtie. Astfel, registrul de diabet şi normele planului de prevenţie vor face parte din strategia legii”, a declarat conf. univ. dr. Anca Pantea Stoian, preşedinte al Comisiei de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din Ministerul Sănătăţii.

„Activitatea Forumului Român de Diabet este esenţială în promovarea îmbunătăţirii politicilor publice din România”, a transmis Bart Torbeyns, Director Executiv al Forumului European de Diabet.


 

 

Dietetician.ro