Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Ioan Lazăr, fost manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, şi a Oanei-Dana Murariu, fost şef al Serviciului de achiziţii din cadrul aceleiaşi unităţi medicale, pentru abuz în serviciu.


În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că inculpaţii Lazăr Ioan şi Murariu Oana – Dana, în calităţile menţionate mai sus, în cursul anului 2015, şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu prevăzute de lege în legătură cu desfăşurarea unei proceduri de achiziţie publică ce a vizat „Reabilitarea şi modernizarea secţiei pediatrie din cadrul SJU Piatra Neamţ”, se arată într-un comunicat al DNA. Contractul respectiv a fost atribuit unei asocieri de firme din care făcea parte şi societatea omului de afaceri, inculpat în cauză.

Concret, inculpatul Lazăr Ioan ar fi dispus întocmirea documentaţiei premergătoare de avizare a lucrărilor de intervenţie şi organizarea procedurii de achiziţie publică prin procedura cererii de oferte, după ce omul de afaceri i-ar fi pus la dispoziţie lista de dotări medicale şi nemedicale şi preţurile acestora. S-ar fi urmărit, pe de o parte, estimarea unei valori nejustificate a achiziţiei şi, pe de altă parte, participarea la procedură a unui singur ofertant.

În acelaşi context, inculpaţii Lazăr Ioan şi Murariu Oana – Dana ar fi întocmit şi avizat nota justificativă prin care a fost stabilită valoarea estimată a contractului de achiziţie publică la suma de 11.858.855 lei (fără TVA), cunoscând că estimarea supraevaluată a dotărilor medicale şi nemedicale a fost realizată de omul de afaceri menţionat mai sus (5.014.294 lei - echivalentul a 1.129.727 euro - care reprezenta aproximativ 42% din valoarea contractului). De asemenea, cei doi ar fi întocmit documentaţia de atribuire a contractului şi răspunsurile la solicitările de clarificări formulate în privinţa specificaţiilor tehnice în cursul procedurii, tot cu ajutorul omului de afaceri, pentru a restricţiona accesul altor operatori economici la procedură.

Deşi lucrările din cadrul proiectului susmenţionat nu au fost finalizate nici până în prezent, echipamentele ce au făcut obiectul contractului încheiat de Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ cu asocierea respectivă au fost livrate şi achitate în perioada decembrie 2015 – decembrie 2017.

Cu titlu de exemplu, unul dintre acele echipamente, un aparat Roentgen care nici măcar nu corespundea cu cel ofertat, livrat la data de 21 decembrie 2015, a stat un an în holul principal al spitalului şi încă un an în clădirea centralei termice, ulterior fiind făcute demersuri pentru utilizarea acestuia în cadrul altei secţii, începând cu data de 4 decembrie 2018.

Prejudiciul cauzat spitalului prin încălcarea prevederilor legale cu ocazia organizării procedurii de achiziţie publică este estimat la 2.531.421 lei concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit în acelaşi cuantum pentru asocierea respectivă, se mai arată în comunicat.

Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a precizat că se constituie parte civilă în cauză.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin inculpaţilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamţ, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

„Menţionăm că inculpaţii Lazăr Ioan, Murariu Oana – Dana şi persoana fizică – om de afaceri au mai fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie pentru săvârşirea unor infracţiuni similare (...) Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se mai arată în document.

 

Psihiatru (2)