Medicul Virgil Musta, şef de secţie la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr.Victor Babeş Timişoara, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, alături de alte cadre medicale, într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu.


Într-un comunicat al DNA, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a următorilor inculpaţi:

  • Musta Virgil Filaret, asociat la o societate comercială cu profil medical şi medic şef secţie la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr.Victor Babeş Timişoara”, pentru infracţiunea de instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul;
  • Manolescu Diana Luminiţa, director medical al spitalului menţionat anterior şi Albu Maria Diana, asistent medical coordonator al Ambulatoriului de boli infecţioase în acelaşi spital, fiecare pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul;
  • Paica Dana Mihaela, medic la societatea comercială la care asociat era inculpatul prim menţionat, pentru infracţiunea de instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: „În perioada 21 iulie - 9 noiembrie 2020, inculpatul Musta Virgil Filaret, cu intenţie, ar fi determinat trei asistente medicale să presteze servicii medicale în beneficiul societăţii la care el era asociat, în timp ce acestea se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu la unitatea publică, respectiv Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara. Folosindu-se de influenţa pe care o avea în calitatea sa de medic şef de secţie, inculpatul le-ar fi determinat pe cele trei asistente, în mod direct sau prin intermediul inculpatei Paica Dana Mihaela, să preleveze probe biologice în vederea depistării infecţiei cu virusul SARS CoV-2, să încaseze contravaloarea testelor RT-PCR şi să elibereze bonuri fiscale în beneficiul societăţii comerciale private la care acesta era asociat (utilizând o casă de marcat mobilă)”.

Deşi zilnic, în intervalul orar 7.00-10.00, cele trei asistente ar fi prestat servicii medicale pentru societatea comercială menţionată, ele ar fi încasat integral drepturile salariale plătite de spital, se precizează în comunicatul DNA.

„La instigarea inculpatului Musta Virgil Filaret, în calităţile lor de director medical, respectiv asistent medical coordonator al Ambulatoriului de Boli Infecţioase, inculpatele Manolescu Diana Luminiţa şi Albu Maria Diana şi-ar fi încălcat atribuţiile de serviciu, în sensul că nu au făcut niciun demers pentru constatarea abaterilor disciplinare şi aplicarea sancţiunilor corespunzătoare sau, după caz, sesizarea Comisiei de cercetare disciplinară în vederea sancţionării celor trei asistente medicale. Mai mult, inculpata Albu Maria Diana ar fi întocmit, iar inculpata Manolescu Diana Luminiţa ar fi aprobat foile colective de prezenţă în conţinutul cărora au fost evidenţiate formal orele lucrate de cele trei asistente”, se continuă în comunicat.

Astfel, şeful de secţie inculpat le-ar fi determinat pe cele trei asistente să îşi încalce atribuţiile de serviciu reglementate de dispoziţiile din Codul Muncii, Regulamentul intern al spitalului şi fişa postului.

Prin activitatea descrisă s-ar fi generat un prejudiciu de 12.173 de lei în dauna Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr.Victor Babeş Timişoara. Pe de altă parte, societatea privată, la care asociat este inculpatul Musta Virgil Filaret, ar fi obţinut foloase necuvenite în valoare totală de 172.508 de lei, se mai arată în document.

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr.Victor Babeş Timişoara a comunicat Direcţiei Naţionale Anticorupţie că nu se constituie parte civilă în prezenta cauză.

În cauză s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra sumei de 12.173 de lei aparţinând inculpatului Musta Virgil Filaret, aflată într-un cont bancar.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalul Timiş cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

„Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, se subliniză în comunicat.


Psihiatru (2)