Autorităţile sanitare din Franţa avertizează în legătură cu un al patrulea val al pandemiei, cauzat de răspândirea variantei Delta a coronavirusului – dar precizează că situaţia va fi „mai nuanţată” ca în primele trei dăţi, pentru că o bună parte din populaţie s-a vaccinat.


Ministrul francez al Sănătăţii, Olivier Véran, a avertizat pe Twitter că, de cinci zile, numărul de infectări nu scade, ci continuă să crească, din cauza variantei Delta, care e foarte contagioasă. „Exemplul englez demonstrează că apariţia unui nou val e posibilă de la începutul lui iulie. Putem să-i limităm efectele şi impactul sanitar, prin gesturi-barieră, vaccinare, testare/alertă/protejare”, a adăugat ministrul.

Ziariştii de la France 24 anunţă acelaşi lucru, preluând ştiri AFP şi Reuters. Cu precizarea, făcută de preşedintele Consiliului Ştiinţific COVID-19, Jean-François Delfraissy, că al patrulea val de infectări va fi „mai nuanţat”, pentru că vaccinarea populaţiei este încă în curs.

Oficialul francez a arătat că valul al patrulea pare inevitabil, dar că ar trebui să nu mai aibă amplitudinea celor anterioare, fiindcă o bună parte din populaţie s-a imunizat. El a mai reamintit că serul anti-COVID este eficace când vaccinarea a fost completă.

Şi preşedintele Consiliului Ştiinţific, şi ministrul Sănătăţii au acelaşi mesaj către cetăţeni: să se vaccineze, mai ales în vederea începerii şcolilor, în toamnă. „Trebuie să ne amintim ce s-a întâmplat anul trecut”, a subliniat el.

Marţea trecută, ministrul Sănătăţii, Olivier Véran, anunţa că infectările cu varianta Delta reprezentau 20% din totalul cazurilor în Franţa.



Oncolog