Biroul Executiv al SNMF - Asociaţia Societatea Naţională de Medicina Familiei/Medicină Generală denunţă faptul că autorităţile au redus cu 25% alocarea bugetară pentru anul 2024, faţă de 2023, deşi medicii de familie sunt singurii care pot interveni în starea de sănătate a întregii populaţii.


„Într-un sistem sanitar nefuncţional, care este cârpit pe ici pe colo, cât să nu se risipească de tot, autorităţile au identificat segmentul de care se pot lipsi: medicina de familie”, se arată într-un comunicat al SNMF.

„Deja avem deficit major de medici de familie, iar diminuarea veniturilor cabinetelor, prin adoptarea măsurilor menţionate mai sus, va agrava şi mai mult acest deficit, totul, în contextul în care Centrele de Permanenţă funcţionează cu bani aduşi de acasă de colegii noştri, ei nefiind încă plătiţi pentru perioada octombrie – decembrie, iar suspendarea activităţii în aceste centre ar bloca Unităţile de Primiri Urgenţe sau în contextul în care toate cabinetele medicilor de familie au fost plătite pentru luna noiembrie în cuantum de doar 40%. Drept urmare, este imperios necesar ca guvernanţii să adopte măsuri care să remedieze aceste situaţii şi nicidecum să reducă drastic finanţarea deja deficitară a acestui segment al sistemului de sănătate”, se subliniază.

România ocupă „cele mai ruşinoase locuri” când vine vorba despre starea de sănătate.  „În aceste condiţii, guvernanţii găsesc că este momentul să îngroape şi mai mult, dacă se putea, sistemul sanitar, prin scăderea finanţării medicinei de familie, prin îngroparea medicilor de familie în activităţi birocratice inutile, prin menţinerea unui sistem informatic nefuncţional”, se continuă.

Reprezentanţii SNMF acuză guvernanţii de „joc dublu”: în faţa autorităţilor internaţionale, care ştiu că prima verigă pentru salvarea sistemului şi îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei este medicina de familie, autorităţile române fac promisiuni şi îşi iau angajamente dar, în realitate, depun eforturi susţinute ca aceste angajamente să rămână doar pe hârtie şi să nu poată fi implementate. Birocraţia a rămas aceeaşi în medicina primară, deşi există mijloace identificate de reducere a acesteia.

Se reaminteşte faptul că medicina primară a fost supusă subfinanţării de ani de zile, nefiind corelate veniturile cabinetelor cu creşterile salariale meritate ale medicilor din sistemul bugetar. S-a creat astfel în interiorul sistemului medical o discriminare, sesizată şi de instituţia Avocatul Poporului.

„Ne exprimăm certitudinea şi totodată speranţa că decidenţii politici din România vor avea înţelepciunea de a nu afecta şi mai grav situaţia sistemului de medicină de familie printr-o reducere a finanţării lui, pentru că astfel vor contribui la colapsul acestui segment medical şi vor răspunde în faţa populaţiei României în legătură cu asigurarea nediscriminatorie a accesului la serviciile de asistenţă medicală primară”, se mai subliniază în comunicat.

Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) este organizaţia profesională naţională a medicilor de familie din România. Obiectivul SNMF este de a contribui la asigurarea continuităţii şi coerenţei politicii de asistenţă medicală primară în România.
 

 

 

Medic