Cu prilejul Zilei Internaţionale de Conştientizare privind HPV, Fundaţia Renaşterea, în colaborare cu Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca şi MSD România, lansează campania #MulţumescMama.


Initiativa este menită să evidenţieze rolul crucial al mamei în promovarea sănătăţii in familii, inclusiv în ceea ce priveşte prevenţia cancerelor şi afecţiunilor determinate de infecţia cu HPV, se arată într-un comunicat. Instalaţia multimedia expusă în cadrul Muzeului Art Safari ce marcheaza debutul campaniei #MulţumescMama va fi accesibilă publicului larg timp de două săptămâni, începând cu data 8 martie, şi va fi un spaţiu unde oamenii pot împărtăşi lecţiile preţioase de viaţă, în special despre sănătate şi îngrijirea de sine, învăţate de la mamele lor.

„Mama, ca prim mentor al unui copil, joacă un rol esenţial în formarea atitudinilor şi comportamentelor legate de sănătate. Sfaturile mamei privind importanţa prevenţiei pot influenţa semnificativ deciziile viitorului adult pentru păstrarea sănătăţii. Discuţiile deschise şi informate despre prevenţie, între mamă şi copil, adolescenţi sau tineri adulţi, sunt esenţiale pentru creionarea unui viitor mai sănătos al tinerelor generaţii. Campania #MultumescMama îşi propune să le celebreze pe cele care ne-au dăruit viaţă, dar şi cele mai importante principii după care ne ghidăm în viaţă. Prin această campanie ne dorim să transformăm statisticile alarmante privind cancerul de col uterin şi alte tipuri de cancere şi afecţiuni determinate de infecţia cu HPV, în poveşti de speranţă şi paşi spre decizii corecte. Fiecare poveste împărtăşită în cadrul campaniei este o dovadă a puterii educaţiei pentru sănătate şi prevenţie, dar mai ales o manifestare a iubirii”, a declarat Mihaela Geoană, preşedinte al Fundaţiei Renaşterea.

Studiile arată că atitudinile şi convingerile mamelor influenţează rata de acoperire vaccinală în rândul copiilor lor, inclusiv pentru vaccinul anti-HPV. Nu există încă estimări oficiale privind ratele de vaccinare anti-HPV din România, însă datele disponibile sugerează pe o tendinţa favorabilă privind vaccinarea fetelor în vârstă de 11-18 ani. De asemenea, aceastea arată că gradul de acoperire vaccinală în ţara noastră este mult sub pragul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

„Infecţia cu HPV este la originea a 99% din cazurile de cancer de col uterin, în dezvoltarea verucilor (papiloamelor) genitale şi a altor tipuri de cancer localizate in regiunea ano-genitală. Educaţia şi prevenţia joacă roluri cheie în reducerea incidenţei acestor afecţiuni. Este esenţial să înţelegem şi să promovăm vaccinarea anti-HPV şi screeningul regulat ca măsuri de prevenţie primară şi secundară ce contribuie la sanatatea natiunii noastre. Pe langa faptul ca femeile sunt cele datatoare de viata, prin deciziile care contribuie la sănătatea lor si a copiilor lor, mamele constituie catalizatori cheie in mentinerea starii de sanatate si prevenirea irosirii unor vieti. Femeia constituie vectorul social cel mai important pentru dezvoltarea si prezervarea capitalului uman al oricarei societatii”, a explicat dr. Delia Nicoară, medic sănătate publică Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj – Napoca.





Oncolog