În contextul Săptămânii Europene a Vaccinării (23-29 aprilie 2023), organizaţiile naţionale şi internaţionale atrag atenţia asupra necesităţii creşterii ratelor de vaccinare prin prioritizarea vaccinării ca serviciu esenţial de sănătate publică, îmbunătăţirea gradului de conştientizare privind importanţa vaccinării în evitarea bolilor prevenibile prin imunizare şi a încrederii în vaccinare - factori determinanţi pentru optimizarea ratelor de vaccinare la nivel european.


Fundaţia Renaşterea şi MSD România se alătură acestor eforturi şi continuă demersurile de informare cu privire la pericolul infecţiei cu Papiloma Virusul Uman (HPV) şi a importanţei prevenţiei cancerelor şi celorlalte afecţiuni cauzate de infecţia cu HPV prin imunizare, se arată într-un comunicat.

Conform celui mai recent raport al Comisiei Europene privind situaţia încrederii în vaccinuri în Statele Membre UE, încrederea românilor în vaccinuri a înregistrat o evoluţie favorabilă în 2022, comparativ cu 2020, iar încrederea populaţiei din ţara noastră în siguranţa vaccinului HPV a avut una dintre cele mai mari creşteri la nivelul UE.

 

Deschidere în rândul românilor

Majoritatea respondenţilor din România consideră că vaccinurile sunt importante (84%), sigure (78%) şi că acestea contribuie la sănătatea lor (sunt eficace, 82%). În plus, 77% apreciază că vaccinurile sunt compatibile cu valorile personale. 

Răspunsurile la întrebările specifice privind vaccinul HPV arată că majoritatea respondenţilor apreciază vaccinul HPV ca fiind important (80%), sigur (79%), eficace (79%) şi compatibil cu valorile lor (81%). Toate aceste procente sunt superioare mediei europene (78%), indicând astfel o deschidere mai mare faţă de vaccinuri în rândul românilor.

Intenţia părinţilor români de a-şi vaccina copiii împotriva infecţiei cu HPV (28%) este substanţial mai răspândită comparativ cu intenţia declarată de imunizare împotriva altor boli transmisibile ce pot fi prevenite prin vaccinare (gripă - 20%, COVID-19 - 19%, pneumonie - 18%, rujeolă, oreion, hepatita B - 17%, hepatita A - 17 %, zona zoster/ varicelă - 15%, rotavirus - 15%, tetanus - 12%, difterie - 12%, meningită - 12%, tuse convulsivă - 11%, rubeolă - 7%). Pandemia COVID-19 a avut o influenţă pozitivă în privinţa deschiderii părinţilor spre vaccinare, contribuind probabil la conştientizarea importanţei imunizării copiilor lor, astfel că nouă din zece părinţi au apreciat că este important să-şi protejeze prin vaccinare copilul împotriva diverselor afecţiuni prevenibile, altele decât COVID-19, se subliniază în comunicat.

 

Caravană în mediul rural

MSD România se implică alături de societatea civilă în campanii de conştientizare cu privire la pericolul infecţiei cu HPV şi la importanţa contracarării prin vaccinare a riscului de îmbolnăvire cu acest virus foarte larg răspândit. Astfel, cea mai recentă iniţiativă de informare-conştientizare a populaţiei este proiectul prin care Fundaţia Renaşterea a adus Caravana #HotărăştePentruViitor în 17 comunităţi rurale şi urbane din judeţele Bacău, Vrancea, Iaşi şi Constanţa. În cadrul acestui proiect, au fost derulate o serie de sesiuni de informare adresate părinţilor cu copii aflaţi la vârsta adolescenţei şi preadolescenţei, în cadrul cărora beneficiarii proiectului au putut să îşi satisfacă nevoile neacoperite de informaţii cu privire la infecţia cu HPV şi vaccinarea anti-HPV direct de la cadre medicale specializate. Pe lângă astfel de iniţiative de informare în comunitate, MSD continuă campania naţională desfăşurată sub conceptul Limbajele iubirii, campanie ce are în centrul său platforma online www.protejează-tedeHPV.ro, unde publicul larg poate accesa informaţii esenţiale despre infecţia cu virusul HPV, riscurile asociate acesteia şi modalităţile de prevenţie ale efectelor asupra sănătăţii.

 

Importanţa informării şi comunicării

„Suntem de 21 de ani preocupaţi de sănătatea femeii din România. Cancerul de col uterin, una dintre principalele cauze de deces din afecţiunile oncologice înregistrate la femeile din România, poate fi prevenit prin Vaccinul anti-HPV sau depistat în stadii precancerose, prin screening Babeş-Papanicolau şi Test HPV. (...) Prin Campania #HotărăştePentruViitor am realizat mai bine cât de mare este nevoia părinţilor de informaţii pe teme de interes pentru copii şi deschiderea acestora de a primi informaţii pertinente de la personal medical avizat”, a declarat Mihaela Geoană, preşedintele Fundaţiei Renaşterea.

Intervenţiile de informare-comunicare au loc în contextul în care România este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare povară cauzată de cancerul de col uterin, în condiţiile în care această malignitate este cauzată aproape în totalitate (99%) de infecţia cu HPV, iar cancerul de col uterin este unul dintre puţinele cancere direct prevenibile prin imunizare.

„România a intrat pe o evoluţie pozitivă din perspectiva percepţiei părinţilor cu privire la vaccinarea împotriva HPV a copiilor lor, fapt confirmat de creşterea de la an la an a gradului de accesare al Programului Naţional de Vaccinare. Suntem bucuroşi, aşadar, să observăm că eforturile de informare şi  colaborarea cu autorităţile implicate, profesioniştii din domeniul sănătăţii şi societatea civilă încep să dea roade”, a declarat Marcelo Pascual Morales, Director General MSD România şi Republica Moldova.

 

Ce spun beneficiarii

Analiza realizată de Fundaţia Renaşterea privind rezultatele caravanei #HotărăştePentruViitor a arătat că  intervenţia de informare în comunitate a fost foarte bine primită de beneficiari, majoritatea declarând că sesiunile de informare de care au beneficiat i-au ajutat să îşi îmbunătăţească cunoştinţele privind efectele infecţiei cu HPV (83%) şi privind vaccinul HPV (82%), dar şi că participarea la intervenţie le-a facilitat decizia de a-şi vaccina copiii (75%).

Cu acest prilej, 4 din 10 părinţi au aflat pentru prima dată că au posibilitatea de a-şi  vaccina anti-HPV copilul în regim de gratuitate, în cadrul Programului Naţional de Vaccinare al Ministerului Sănătăţii.

Per total, peste jumătate (59%) dintre părinţii chestionaţi au declarat la finalul sesiunilor că intenţionează să îşi vaccineze copilul, dar s-a constatat că deschiderea către vaccinare este substanţial inferioară în rândul celor cu nivel de trai foarte scăzut (24%) şi au un nivel de educaţie redus (14% intenţie de a vaccina copilul la cei cu cel mult şcoala primară, 37% la părinţii cu cel mult educaţie gimnazială absolvită).

 

 

Oncolog