Poliţiştii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă în urma incendiului izbucnit, joi dimineaţă, la Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti. Incendiul s-a soldat cu decesul a doi pacienţi şi rănirea unei infirmiere.


Doi pacienţi în vârstă de 74, respectiv 75 de ani au decedat în urma unui incendiu izbucnit într-un salon al Secţiei de Boli Infecţioase a SJU Ploieşti, iar o infirmieră a suferit arsuri, aceasta fiind transferată la Spitalul Floreasca din Capitală, a precizat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Prahova, Mihaela Florescu.

Ministerul Sănătăţii informează că incendiul a avut loc la secţia exterioară de boli infecţioase a Spitalului Judeţean Ploieşti, unde se aflau internaţi 20 de pacienţi. Dintre aceştia, 16  - un pacient şi un cadru medical - au fost evacuaţi şi transferaţi la Spitalul Judeţean Ploieşti şi la Spitalul de Urgenţă Floreasca.

„Este şi o victimă care este transferată la Spitalul de Urgenţă Floreasca şi care are arsuri pe o suprafaţă de sub 50% din suprafaţa corporală, conform primelor evaluări”, se arată în comunicatul Ministerului.

Conform informaţiilor de ultimă oră, 15 pacienţi transferaţi sunt în stare stabilă şi au rămas internaţi în unitatea sanitară unde primesc asistenţă medicală de specialitate. Unul dintre pacienţi se află internat în secţia ATI, iar ceilalţi 14 într-o secţie medicală COVID-19.

Cadrul medical care a fost transferat în această dimineaţă la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti se află, în prezent, în evaluare medicală, are arsuri pe o suprafaţă de aproximativ 20% din suprafaţa corporală şi a solicitat să nu fie transmise public alte informaţii despre starea sa de sănătate.

La Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, Inspecţia Sanitară de Stat a efectuat acţiuni de verificare în ultimii doi ani, în conformitate cu competenţele deţinute, se mai arată într-un alt comunicat.

„În anul 2020, au fost aplicate 10 amenzi în valoare de 65.000  lei, din care pentru Sectia de Boli Infecţioase - laborator analize medicale a fost aplicată o amendă  de 3.000 lei pentru gestionarea necorespunzătoare a deşeurilor medicale. În cadrul controlului efectuat în luna august 2021 de către inspectorii sanitari, unitatea sanitară ploieşteană a fost amendată cu suma de 20.800 lei pentru deficienţe legate de procesul de dezinfecţie şi de aplicarea  protocoalelor privind dezinfecţia şi curăţenia”.

 La secţia exterioară nu au existat deficienţe constatate în acest an.

„Menţionăm că, în conformitate cu ultimele informaţii primite de la reprezentanţii Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, unitatea sanitară nu are autorizaţie la incendiu”, se mai arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

 

Oncolog