La Târgu Mureş, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat, a predat primele două motociclete SMURD pentru intervenţii rapide în centrele urbane aglomerate. Ele au intrat în dotarea ISU Mureş, fiind echipate cu toate dispozitivele medicale necesare acordării primului ajutor.


Motocicletele au fost achiziţionate de Fundaţia pentru SMURD, se arată pe pagina de Facebook a fundaţiei.

„Două noi motociclete, echipate cu toate dispozitivele medicale necesare acordării extrem de rapide a primului ajutor (defibrilator semi-automat, balon de ventilaţie, aspirator de secreţii şi geantă medicală de urgenţă conţinând alte echipamente specifice) au intrat în dotarea ISU Mureş - Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş”, se arată în postare.

Ele sunt dotate şi cu dispozitive de avertizare sonoră şi luminoasă, dar şi cu sisteme speciale de comunicaţii. Nouă paramedici SMURD au beneficiat de cursuri specifice de perfecţionare, pentru conducerea în condiţii periculoase, şi au primit nouă seturi complete de echipamente de protecţie moto tip vară/iarnă.

Acest program a fost demarat iniţial în Bucureşti de către Fundaţia pentru SMURD, prin achiziţionarea primelor două motociclete cu ajutorul fondurilor strânse în urma unei campanii de redirecţionare a 2%  din impozitul pe venit. Ulterior, cu sprijinul unui retailer şi al clienţilor săi, au fost achiziţionate încă cinci motociclete pentru Bucureşti, printr-o investiţie de 690.000 de lei, se mai arată în postare.

Până în prezent au mai fost achiziţionate încă douăsprezece motociclete pentru oraşele Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Constanţa, Braşov, Galaţi, în valoare totală de 1.800.000 de lei.

„Vom continua, sper, şi în alte localităţi, pentru că este vorba de minute şi secunde, este vorba de primul sosit, cu echipamente şi cu pregătire ca să poată să te asiste, să te ajute până ajunge primul echipaj pe patru roţi, fie că este SMURD, fie că este Serviciul de Ambulanţă. Aceste motociclete sunt echipate cu defibrilator semiautomat, ca orice ambulanţă de prim ajutor sau de asistenţă medicală de urgenţă. Sunt echipate cu tot ce este necesar pentru resuscitare, pentru imobilizare pentru prima fază”, a declarat Raed Arafat, citat de Agerpres





Medic