Clinica Hyperbarium, unul dintre cele mai mari şi moderne centre de medicină hiperbară din România, a fost inaugurată la Oradea. Oferă tratamente la cele mai înalte standarde atât pacienţilor cu afecţiuni acute şi cronice, cât şi sportivilor.


Clinica este dotată cu una dintre cele mai performante camere hiperbare de pe piaţa medicală, investiţia în acest echipament fiind de 1,5 milioane de euro, se arată într-un comunicat. Se întinde pe o suprafaţă de peste 1.000 mp şi oferă condiţii de tratament de ultimă generaţie, într-un spaţiu modern amenajat.

 

Echipament modern

Clinica dotată cu una dintre cele mai avansate camere hiperbare de uz medical, produsă în Germania şi utilizată în cele mai mari spitale şi centre de medicină hiperbară din Europa şi din Israel. Cu o o capacitate de 16 locuri, camera hiperbară funcţionează cu oxigen medical de o puritate de 100%, având o presiune de lucru maximă de 3 ATA.

Presiunea crescută a aerului din camera hiperbară ajută plămânii pacientului să colecteze mai mult oxigen decât în condiţii normale. Acest lucru duce la o creştere de până la 20 de ori a nivelului de oxigen din sânge şi la o difuzie a oxigenului la o adâncime de până la 3 ori mai mare în ţesuturi, stimulând metabolismul celular şi accelerând procesul de vindecare, se subliniază în comunicat.

„Investiţia în echipamentul hiperbar de ultimă generaţie ne permite să abordăm în mod eficient o gamă variată de afecţiuni, inclusiv în domeniul medicinei sportive, şi să oferim servicii la standarde europene. În 2024, avem planuri de a adăuga şi alte terapii conexe de recuperare medicală”, a declarat Andrei Breaz, cofondator al clinicii Hyperbarium.

 

Un domeniu în continuă dezvoltare

Întregul personal este instruit şi certificat conform standardelor europene, iar medicii echipei au competenţe în medicina hiperbară. Directorul medical al clinicii este dr. Ciprian Sturz, medic chirurg specializat în chirurgie generală, chirurgie viscerală şi de urgenţă. Dr. Ciprian Sturz s-a întors în oraşul său natal pentru a se implica în acest proiect, după o experienţă de peste 15 ani în unele dintre cele mai prestigioase spitale din Germania.

„Terapia cu oxigen hiperbaric este un tratament eficient pentru o varietate de afecţiuni medicale acute, dar şi un tratament adjuvant pentru zeci de alte afecţiuni. Comunitatea ştiinţifică adaugă periodic noi recomandări în acest domeniu în continuă dezvoltare. (...) Înainte de începerea programului de tratament şi recuperare, medicul specialist în medicină hiperbară efectuează o evaluare completă a pacientului”, a declarat dr. Ciprian Sturz, cofondator al clinicii Hyperbarium.

Oxigenoterapia hiperbară poate fi utilizată cu succes în tratarea unor afecţiuni acute, cum ar fi arsurile (termice, chimice şi de iradiere), infecţiile, traumatismele craniene, intoxicaţii cu monoxid de carbon şi fracturi. De asemenea, este tot mai des utilizată şi recomandată de medici pentru a trata o varietate de afecţiuni cronice cum ar fi ulcerele cutanate, unele tipuri de infecţii sau necroze osoase aseptice, precum şi efectele post-COVID, se precizează în comunicat.

Pe lângă indicaţiile în afecţiunile acute şi cronice, terapia de acest tip mai poate fi utilizată în mod eficient pentru a îmbunătăţi performanţa atletică şi pentru a trata diverse afecţiuni medicale specifice sportivilor, printre acestea numărându-se şi leziuni articulare, musculare, ligamentare şi ale tendonului. Utilizată concomitent cu fizioterapia, aceasta are capacitatea de a reduce timpul de recuperare al organismului cu aproximativ 70%. 

Unele dintre cele mai importante beneficii ale terapiei cu oxigen hiperbaric includ reducerea edemelor şi umflăturilor, creşterea eficienţei sistemului imunitar, regenerarea vasculară şi tisulară, creşterea sintezei de colagen şi regenerarea neurovasculară, se subliniază.





ORL