Într-un mesaj adresat atât medicilor, cât şi românilor în general, prof. univ. dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), îşi exprimă speranţa că 2022 va fi un an cu mai puţine probleme de sănătate şi cu mai multe realizări în domeniu.


„La început de an 2022, aduc în atenţia opiniei publice şi a cadrelor medicale câteva direcţii pe care le consider extrem de importante pentru a putea, atât în 2022, cât şi în anii ce vin, să facem mai mult pentru pacienţii noştri”, arată Daniel Coriu, pe pagina de Facebook a Colegiului Medicilor din România.

Anul 2021 a fost un an de rezistenţă, de luptă a cadrelor medicale cu propriile limite, dar mai ales cu limitele sistemului de sănătate, subliniază preşedintele CMR: „A trebuit să luptăm cu valurile pandemiei, dar şi să depăşim tragedii de neimaginat, care s-au  produs mai ales în spitalele care tratează pacienţi COVID. Numărul dramatic de decese ale ultimului val de SARS-CoV-2 a înmărmurit societatea noastră. Consider însă că unele din aceste tragedii puteau fi evitate. Dacă pe unii dintre medicii implicaţi în prima linie a luptei cu pandemia i-am susţinut prin suport juridic, în situaţii excepţionale chiar material, pentru pacienţii noştri am luptat însă, uneori, fără rezultat”.

Prof. univ. dr. Daniel Coriu s-a referit şi la pacienţii cronici, dintre care unii şi-au pierdut viaţa din cauza bolilor asociate şi a infecţiei cu SARS-CoV-2. „Multe dintre aceste cazuri consider că au fost decese prevenibile”, consideră specialistul. „Cum cred că se puteau evita? Prin diagnosticarea precoce a bolilor cronice de care aceştia sufereau, prin managementul eficient al acestor pacienţi, prin controale medicale periodice, astfel încât afecţiunea să fie cât mai bine ţinută sub control. Practic, printr-un sistem de sănătate faptic centrat pe nevoile reale ale pacienţilor şi în sprijinul cadrelor medicale”.

Sistemul medical românesc poate fi ajutat prin programe de prevenţie, ca să nu fie împins la limitele legate de infrastructură şi de personalul medical.

 „Se pot achiziţiona echipamente, dar oameni, că despre oameni este vorba, medici şi asistenţi pregătiţi şi cu experienţă, nu poţi găsi şi forma peste noapte”, a subliniat Daniel Coriu.

 „CMR va continua atât reformarea organizaţională începută de un an de zile cât şi acţiunile de coordonare a profesiei medicale, pentru ca membrii săi să progreseze profesional şi uman, în toate specialităţile, precum şi la toate nivelurile şi titlurile profesionale. Vom continua şi acţiunile de educaţie pentru sănătate, deoarece toţi vedem cât de important este nivelul de educaţie în sănătate la nivelul întregii societăţi”, a conchis preşedintele Colegiului Medicilor din România.

 


Pediatru