Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) a aniversat, pe 25 septembrie, 32 de ani de existenţă şi de acţiuni în slujba populaţiei. Raed Arafat, cel care a pus bazele Serviciului, a transmis un mesaj cu ocazia evenimentului, la fel şi Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România.


„Astăzi se împlinesc 32 de ani de când am început, cu sprijinul regretatului profesor Mircea Chiorean şi a mai multor colegi voluntari, activitatea primei echipe de intervenţie SMURD din România, la Târgu Mureş!”, a arătat Raed Arafat, într-o postare pe pagină sa de Facebook. „Atunci se numea «echipa SMUR», pentru că activitatea de descarcerare nu exista, din lipsă de echipamente şi de instruire la nivelul pompierilor militari în domeniul descarcerării. Abia în 1993 am reuşit să obţinem, prin donaţie din partea pompierilor scoţieni, primele echipamente de descarcerare,  adăugând un «D», la propunerea domnului general Ionel Crăciun, comandantul Corpului Pompierilor Militari de atunci, ca să se transforme denumirea SMUR în SMURD. În 32 de ani, am pornit de la o echipă la peste 400 de echipe de intervenţie de prim ajutor calificat şi de terapie instensivă mobilă cu medic. De la niciun elicopter la 9 baze de intervenţie aeriană de salvare, urmând în curând să devină 11, iar evoluţia sistemului a fost una fără întrerupere, în ciuda tuturor obstacolelor, aducând continuu valoare adăugată sistemului medical şi celui de protecţie civilă din România”.

În 32 de ani, echipele SMURD au avut milioane de intervenţii şi au fost salvate zeci de mii de vieţi, uneori cu preţul vieţii salvatorilor, a subliniat Raed Arafat.

„Toate cele menţionate mai sus s-au întâmplat datorită implicării, a scrificiului şi a pasiunii venite din partea miilor de medici, asistenţi medicali, pompieri-paramedici, piloţi şi voluntari, care s-au implicat pe parcursul a 32 de ani, pentru a face din SMURD un serviciu de elită în slujba oamenilor de rând. Le mulţumesc tuturor pentru implicare şi dăruire şi va mulţumesc tuturor pentru sprijinul şi încrederea acordate acestui serviciu şi colegilor care activează în cadrul lui! Le mulţumesc în mod deosebit Inspectoratului General pentru Situaţii de urgenţă, inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă şi ISUBIF, Inspectoratului General de Aviaţie, şi nu în ultimul rând, le mulţumesc conducerilor spitalelor în structura cărora funcţionează unităţile de primiri urgenţă care reprezintă o parte componentă şi fundamentală a SMURD”, a mai arătat Arafat.

La rândul său, prof. univ. dr. Daniel Coriu a transmis următorul mesaj, publicat pe pagina de Facebook a Colegiului Medicilor din România: „Sunt peste tot acolo unde este nevoie de ei, mai ales acolo unde lupta pentru viaţă înseamnă actiune rapidă şi acolo unde secundele şi profesionalismul celor care intervin pot face diferenţa între viaţă şi moarte”

Zi de zi şi noapte de noapte îi vedem pe salvatori în acţiune, fie că vorbim de intervenţii pe uscat, în aer sau pe apă, a mai adăugat Daniel Coriu.

„SMURD-ul (...) considerăm că este parte integrantă într-o societate în care plătim taxe ca să ne ajute atunci când avem o urgenţă. NU ne dorim să avem nevoie de SMURD, dar vă mulţumim că existaţi si sunteti acolo unde acest serviciu este vital. La mulţi ani instituţiei SMURD şi tuturor celor care o deservesc!”, se mai arată în postare.

 



Medic