Având în vedere discuţiile din spaţiul public referitoare la motivele introducerii carantinei pentru persoanele care intră în România, ele nefiind vaccinate sau trecute prin boală în ultimele 6 luni, Ministerul Sănătăţii face câteva precizări.


Diferenţa dintre o persoană vaccinată sau care a avut COVID-19 în ultimele 6 luni şi o persoană care nu s-a aflat în niciuna dintre cele două situaţii constă din lipsa totală a protecţiei la infecţie, în cel de-al doilea caz, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

„O persoană total neprotejată are cel mai mare risc de a se infecta. Efectuarea testului PCR în perioada asimptomatică în cazul acestor persoane este mai puţin concludentă, deoarece în zilele care urmează testării, acea persoană poate să dezvolte simptomatologie specifică COVID-19”, se arată în document.

La persoanele cu un anumit grad de protecţie, conferită de vaccin sau de trecerea prin boală, posibilitatea îmbolnăvirii este mult redusă, iar un rezultat negativ la testarea PCR este mult mai concludent.

Chiar şi în cazurile rare, în care şi vaccinaţii şi foştii bolnavi se infectează cu o nouă tulpină, protecţia pe care o au deja face ca organismul lor să se apere eficient iar contagiozitatea lor să fie redusă, ceea ce nu se întâmplă în cazul persoanelor total neprotejate, se mai subliniază în comunicat.

 

Ginecologia (1)