Ministerul Sănătăţii face câteva precizări cu privire la proiectele din cadrul PNRR dedicate medicilor de familie, programul de finanţare având un buget total de 180.450.000 de euro fără TVA.


Ministerul precizează, într-un comunicat, că programul de finanţare se realizează prin două metode:

  • Listă preselectată: o alocare de 135.337.500 euro (fără TVA) prin care se vor finanţa 2.250 de asocieri/cabinete de medici de familie;
  • Apel necompetitiv: o alocare de 45.112.500 euro (fără TVA) pentru un apel de proiecte care se va derula având la bază principiul: „primul venit – primul servit”, pentru finanţarea a 750 de asocieri/cabinete de medici de familie.

La data de 26 septembrie, situaţia se prezenta astfel:

  • Pentru lista preselectată au fost depuse 759 de dosare, termenul limită fiind data de 14 octombrie.
  • Pentru apelul necompetitiv au fost depuse 1.053 dosare, iar acestea au intrat în etapa de evaluare.

Dacă la data de 14 octombrie nu se completează numărul de 2.250 de solicitări, se va utiliza lista de rezervă de 1.000 de asocieri/cabinete, publicată pe pagina dedicată proiectului. Ulterior, dacă nu se atinge pragul minim de solicitări, se va deschide apelul pentru medicii de familie din mediul rural, se arată în document. 

Obiectivul programului de finanţare este ca medicii de familie să aibă cabinete dotate la standarde internaţionale, care să permită investigarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor fără a fi necesar ca aceştia să se adreseze altor instituţii medicale.

Ghidul beneficiarului a fost publicat în transparenţă publică în luna iunie, iar apelul pentru depunerea dosarelor a fost lansat în data de 4 august. Pentru a veni în sprijinul medicilor de familie, Ministerul Sănătăţii a formulat proceduri de depunere simplificate, se subliniază în comunicat.

Ghidul beneficiarului include informaţii cu privire la modul de întocmire a dosarelor, eligibilitatea aplicanţilor, respectiv modalităţile de contactare a echipei PNRR din cadrul Ministerului Sănătăţii (pag. 15 din Ghidul beneficiarului, secţiunea 4.2. Solicitare informaţii). Persoanele interesate de finanţare pot trimite întrebări cu privire la acest Ghid utilizând următoarea adresă de e-mail: info.cmf@ms.ro.





Alergologia