Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat joi, la Timişoara, că în şase judeţe creşterea cazurilor de COVID-19 este de peste 30%, în timp ce în 19 judeţe se înregistrează o scădere a numărului de cazuri.


„Avem în acest moment şase judeţe în care creşterile sunt de peste 30%. Avem 15 judeţe în care avem o creştere, şapte în stagnare şi 19 într-o scădere a numărului de cazuri. Rămâne trendul pe care-l evaluăm prin anchetele pe care le avem de gestionat”, a declarat Nelu Tătaru, potrivit Agerpres.

Ministru Sănătăţii a efectuat, joi, o vizită neanunţată la Spitalul Judeţean Timişoara, unde zilele trecute au fost depistate, la testele de rutină efectuate în Clinica de Chirurgie Vasculară, 19 persoane cu COVID-19, dintre care nouă asistente şi infirmiere şi 10 pacienţi.

„Avem în supraveghere opt focare din Timiş, iar ultimul a apărut la Spitalul Judeţean Timişoara. Am fost şi la Direcţia de Sănătate Publică pentru a vedea situaţia de la nivelul judeţului, atât ca focare, cât şi pentru a vedea desfăşurarea activităţii în spitalele din judeţ. Eu prefer să văd la faţa locului. În Timiş, dincolo de aceste focare care sunt stabilizate şi sub supraveghere, rămân evaluările spitalelor, fiecare în parte, ca patologie non-COVID. Adresabilitatea este în limitele pe care le aveam şi în ceilalţi ani, având în vedere că sunt şi lunile iulie, august de concediu, pe care unii chiar şi le iau, deşi recomandarea mea este să tratăm cu circumspecţie şi aceste luni de concediu. Rămâne ca evoluţia următoare să o vedem şi la nivelul judeţului Timiş”, a spus Tătaru.

Ulterior, ministrul Sănătăţii a efectuat o vizită şi la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” Timişoara, pentru a vedea cu ce probleme se confruntă această unitate, gradul de ocupare a secţiei ATI şi gradul de oboseală a personalului.


Peste 1300 de cazuri noi, în ultimele 24 de ore

1.345 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate, faţă de ultima raportare, în urma testelor efectuate la nivel naţional, informează, joi, Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

Acestea sunt cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv, precizează GCS.

Până joi, pe teritoriul României au fost confirmate 57.895 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. GCS arată că 28.992 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi şi 5.639 de pacienţi asimptomatici au fost externaţi la 10 zile după depistare.

Potrivit GCS, până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 1.319.369 de teste. Dintre acestea, 24.147 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 14.887 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical, iar 9.260 la cerere.