Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că, în contextul în care România se află de mai mulţi ani pe primele locuri în Europa în ceea ce priveşte consumul de antibiotice şi circulaţia bacteriilor multirezistente, trebuie făcut ceva în acest sens pentru „a aduce lucrurile sub control”.


„Este o consecinţă a faptului că România este de mulţi ani pe primele locuri în ceea ce priveşte consumul de antibiotice şi circulaţia bacteriilor multirezistente. Ţările care consumă raţional, aş spune, antibiotice, deci, se eliberează mai greu în farmacii, se dau întotdeauna antibioticele de primă intenţie, cu foarte mare dificultate se acceptă înlocuirea unui antibiotic decât când există evidenţe clinice foarte clare. Lucrul acesta trebuie ţinut sub control, pentru că suntem pe primele locuri în ceea ce priveşte bacteriile multirezistente, iar infecţiile asociate asistenţei medicale provocate de aceste bacterii pun vieţile în pericol. (...) Am promovat de curând proiectul strategiei naţionale de control al rezistenţei la antibiotice. Trebuie să facem paşi concreţi”, a declarat Alexandru Rafila, citat de Agerpres.

El a afirmat că eliberarea de antibiotice pe reţete simple nu arată consumul real al acestui tip de medicamente, adăugând că se gândeşte „foarte serios” la o reglementare potrivit căreia să nu mai poată fi eliberate antibiotice „nici măcar pe bază de reţetă simplă”.

„Prescrierea de antibiotice trebuie să fie potrivită cu boala, în sensul că antibiotice de rezervă nu trebuie prescrise ca antibiotice de primă intenţie. (...) Eliberarea antibioticelor din farmacie trebuie făcută strict pe reţetă. Ne gândim foarte serios să reglementăm astfel încât antibioticele să nu mai poată să fi eventual eliberate nici măcar pe bază de reţetă simplă. Chiar dacă nu sunt compensate, să aibă un regim de eliberare care să le facă mai greu accesibile publicului”,  a subliniat ministrul Sănătăţii.





Farmacist