Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat marţi că sistemul medical trebuie reformat din temelii, în ciuda impopularităţii pe care ar putea-o genera acest lucru.


„Necesitatea de reformă rămâne imperioasă. Întrebam la începutul mandatului meu dacă de anul viitor, după ce vom avea patru ani de zile fără o alegere, fără o implicare electorală, fără o implicare politică, putem discuta despre o reformă adevărată, în condiţiile în care în primul an şi jumătate putem să lua acele măsuri legislative, de învăţământ medical, industrie farma, trecând peste orice impopularitate ce o poate genera, fiindcă va genera o impopularitate această reformă, şi putem să regândim un sistem medical pentru ca, în următorii doi ani, până în 2024, să arătăm lumii că sistemul medical s-a reformat. (...) Un sistem medical care trebuie reformat din temelii”, a afirmat ministrul în cadrul videoconferinţei „Fenomenul SARS-CoV-2. Gripa Sezonieră. Vaccinarea”, organizată de Profit.ro, transmite Agerpres.


„Vorbim despre o lege a sănătăţii de peste 14 ani”

Tătaru a amintit că actuala lege a sănătăţii are mai mult de 14 ani şi are peste 1.500 de amendamente.

„Vorbim despre o lege a sănătăţii de peste 14 ani, cu peste 1.500 de amendamente, care poate uneori au fost făcute din interes. Haideţi să ne gândim că, totuşi, sistemul medical este la 30 de ani după Revoluţie. O generaţie - după cum ştim toţi - durează 30 de ani. Cred că vine o altă generaţie, care ar trebui să arate că suntem la un al doilea punct în care sistemul medical trebuie să evolueze şi îmi asum orice când spun că trebuie să evolueze. De la o medicină privată, de la o medicină curativă, de la o medicină preventivă, de la implicarea industriei farma, de la o implicare a noastră, ca profesionişti, de la implicarea Colegiului Medicilor, nişte principii curate, sănătoase, de la implicare a tot ce înseamnă auxiliarul din sistemul medical, de la o echitate în sistem ca şi salarizare, dar de la meritocraţie, de la o plată pe performanţă, de la un sistem privat integrat în a acorda medicină adevărată cetăţenilor români”, a mai spus reprezentantul Ministerului Sănătăţii.


„Sistemul medical românesc nu a dat niciodată înapoi”

Pe de altă parte, Nelu Tătaru, a declarant că nu crede că, în contextul pandemiei de COVID-19, se va ajunge la un nou lockdown sau ca medicii să aleagă între pacienţi.

„Sistemul medical românesc nu a dat niciodată înapoi. Zilnic suntem întrebaţi de paturi ATI şi dacă ajungem la un lockdown sau dacă ajungem să alegem între pacienţi, nu cred. Medicul român nu a fost crescut aşa. Ştim ce înseamnă greul, ştim ce înseamnă lipsurile şi, chiar dacă a trebuit, am făcut orice ca un pacient care nu a avut loc la un ventilator a mers pe o terapie intermediară şi s-a găsit acea soluţie. Dar, nu trebuie să ne lăsăm doar în baza lor”, a afirmat Tătaru.

Ministrul a mai spus că nu crede că s-a greşit undeva în gestionarea pandemiei de COVID-19, iar în acest an spitalele au fost dotate.

„Întrebaţi dacă s-a greşit undeva. Nu cred că s-a greşit, ne-am adaptat cu sistemul medical pe care îl avem. Poate că s-a greşit în aceşti 30 de ani că nu am investit mai mult în sistemul medical românesc. Am fost nevoiţi în acest an să facem acea modernizare forţată a spitalelor. Cu cât s-au dotat spitalele în această perioadă nu cred că s-au dotat în cei 30 de ani”, a susţinut Tătaru.


„Vaccinul anti COVID ar putea ajunge în România la sfârşitul lunii decembrie”

Potrivit ministrului, o primă tranşă de vaccin împotriva noului coronavirus ar putea să ajungă la sfârşitul lunii decembrie, mai întâi urmând să fie imunizat personalul medical.

„Se discută (...) de un vaccin SARS-CoV-2. Avem acele discuţii cu comunitatea europeană, suntem angrenaţi, avem o primă tranşă care ar trebui să vină la sfârşitul lui decembrie şi să începem vaccinarea în ianuarie. Intenţia noastră este ca tot personalul medical să fie vaccinat în acea perioadă pentru a putea să avem o linie întâi solidă. (...) Este o luptă grea, este o luptă dramatică. (...) Lumea trebuie să înţeleagă că acele restricţii pe care le impunem acum vor merge şi două-trei săptămâni după ce numărul de cazuri va scădea. Fiindcă numai aşa putem limita ceea ce se întâmplă în acest moment. (...) Am pregătit şi unităţi sanitare în care să putem trata separat pacienţi cu gripă şi pacienţi cu infecţie SARS-CoV-2”, a explicat ministrul Sănătăţii.


„Sunt reguli care într-o situaţie de criză trebuie respectate”

El a subliniat că regulile impuse trebuie să fie respectate într-o asemenea situaţie de criză.

„Nu vrem sau nu mergem spre un stat poliţienesc, dar sunt reguli care într-o situaţie de criză trebuie respectate. (...) Conceptul în care toţi suntem parteneri este acela care, din punctul meu de vedere, şi (...) sistemul medical să poată respira. Suntem aceiaşi oameni de opt luni de zile. (...) Sunt totuşi momente în care vedem că nu suntem singurii care trec prin acest lucru şi acele sisteme sanitare puternice pe care le vedeam odată, pe care le invidiam, în acest moment au momente, de trepidaţii”, a completat Tătaru.

Potrivit acestuia, în ultimele trei - patru săptămâni, s-a căutat să se mărească numărul de paturi de terapie intensivă.

„Ne uităm la resursa umană, sunt aceiaşi pe care îi ducem de la un spital la altul, avem pacienţi pe care îi transportăm de la un spital la altul pentru a gestiona o situaţie. (...) Nu trebuie să uităm că avem şi pacienţi cu patologie nonCOVID, care de frică, de teamă, din precauţie nu se prezintă la spital în acest moment. Avem acea evaluare care ne spune că 38% din internări au scăzut faţă de anul trecut”, a precizat ministrul.


„Această pandemie nu se tranşează în spitale. Această pandemie se tranşează în pre-spital”

Tătaru a reiterat faptul că pandemia de COVID-19 „se tranşează” în pre-spital, iar lupta cu noul coronavirus este una comună.

„Chiar dacă se discuta foarte mult de acea testare... Noi avem nişte barometre pe care le urmărim foarte clar. Indiferent de numărul de teste, pacienţii care se prezintă la Primiri-Urgenţe sunt aceiaşi, pacienţii care aglomerează secţiile de Boli Infecţioase sunt aceiaşi, pacienţii care sunt în ATI sunt aceiaşi, pacienţii care decedează sunt aceiaşi. Ce putem face? Întâi, să înţelegem că toţi avem o luptă comună şi noi ca sistem medical, ca şi Guvern, ca şi Administraţie Prezidenţială, dar şi populaţia civilă. Această pandemie nu se tranşează în spitale. Această pandemie se tranşează în pre-spital”, a transmis Nelu Tătaru.