Secretarul de Stat Alexandru Rogobete, a prezentat în faţa Comisiei Europene planurile de dezvoltare cu fonduri de la Bruxelles pentru domeniile prioritare din sistemul medical românesc: accesul mai uşor la servicii de diagnostic şi tratament pentru pacienţii cu cancer, AVC, politraumă şi arşi gravi.


Capacitatea actuală a sistemului medical de prevenţie, diagnostic şi tratament pentru oncologie, AVC, infarct miocardic acut, în fiecare regiune a fost prezentată într-o analiză efectuată de secretarul de stat, se arată într-un comunicat. Ministerul Sănătăţii a supus aprobării Comisiei Europene dezvoltarea sistematică a domeniilor prioritare în funcţie de nevoile identificate în fiecare regiune şi în fiecare segment prioritar.

„Pentru a putea dezvolta infrastructura sistemului medical de sănătate, înainte de toate, trebuie să cunoaştem şi să recunoaştem, cu responsabilitate, situaţia actuală. Aici este condiţia indispensabilă pentru un plan logic de investiţii, care să răspundă nevoilor actuale de servicii de sănătate. Sistemul trebuie dezvoltat numai dacă este privit unitar. Nu se poate dezvolta doar pe anumite componente, pentru că asistenţa medicală este un întreg, iar dacă o verigă nu funcţionează, de cele mai multe ori, se blochează întreg sistemul”, a declarat în faţa comisarilor europeni secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Alexandru Rogobete.

Echipa ministerială a finalizat în această vară Strategia Naţională de Sănătate pentru periaoda 2023-2030 şi Planurile de dezvoltare Regională. În baza acestor documente programatice, Comisia Europeană va oferi finanţarea necesară pentru atingerea tuturor indicatorilor de dezvoltare a sistemului medical.

„Ministerul condus de Alexandru Rafila a dezvoltat investiţii de peste 5 miliarde de lei în spitalele din România, în ultimii doi ani de mandat”, se subliniază în comunicat.

Documentele programatice susţinute în faţa Comisiei Europene cuprind maparea serviciilor medicale existente, în domeniile prioritare cum sunt oncologia, pacienţii cu AVC, politraumă, arşi gravi etc, respectiv, nevoile identificate pentru echilibrarea capacităţii de răspuns a sistemului medical din România. Circa 6 miliarde de euro vor fi finanţaţi de Comisia Europeană pentru transformarea sistemului medical din România, se adaugă.

Oncolog