Cu o voință de fier, conduce Secția II de diabet zaharat, nutriție și boli metabolice a Institutului Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „Prof. Dr. Nicolae Paulescu” și este profesor universitar de peste 9 ani în cadrul UMF „Carol Davila” București. Pe deasupra, prof. dr. Gabriela Radulian a fost aleasă recent președinte al Societății de Neuropatie Diabetică – Neurodiab.

O felicităm pentru noua funcție și povestim în Interviul Săptămânii despre direcțiile care trebuie urmate în tratarea pacientului cu neuropatie diabetică.

 

MedicHub: De unde vine motivaţia dvs. de a deveni președinte al Societăţii de Neuropatie Diabetică și care este moștenirea pe care o preluaţi de la prof. dr. Vereşiu şi proiectele pe care le duceţi mai departe?

Prof. dr. Gabriela Radulian: Alegerea mea în funcția de președinte al Societății de Neuropatie Diabetică mă onorează, în contextul în care activitatea desfășurată de această societate a început în 2012, a realizat multe proiecte confirmate prin studiile care s-au desfășurat în această perioadă din care rezultă, clar, riscul mare de amputație generat de existența neuropatiei la pacienții cu diabet zaharat. Datele sunt publicate, de altfel, și traduc importanța pe care trebuie să o acordăm în acest context neuropatiei diabetice.

Este clar că, prin preluarea ștafetei de la dl conf. Ioan Andrei Vereșiu, îmi doresc să continui aceste proiecte, să dezvoltăm măsuri de prevenție în ceea ce privește neuropatia diabetică și, în condițiile în care ea este deja diagnosticată, să realizăm o monitorizare a acesteia pentru scăderea riscului de apariție a amputațiilor.

Cu noua echipă pe care o am acum, deci împreună cu Bogdan Lupescu, Gabriela Crețeanu și, bineînțeles, cu Bogdan Florea, care este secretarul Societății de Neuropatie Diabetice, ne vom angrena și în cadrul agendei pe care ne-am propus-o, agendă care vizează întreg mandatul de 4 luni, să putem să atingem ceea ce ne dorim până sfârșitul acestui mandat. Pentru că sfârșitul acestui mandat, în 2021, are o importanță deosebită și anume se împlinesc 100 de ani de la descoperirea insulinei de către Paulescu, astfel încât este o deosebită onoare pentru noi să putem prezenta, într-un an aniversar, și realizările Societății de Neuropatie Diabetică.

 

Iar în octombrie organizaţi al 5-lea Congres Naţional de Neuropatie Diabetică şi Picior Diabetic.

Congresul din octombrie va fi o reuniune de înaltă ținută științifică cu numeroși speakeri internaționali, recunoscuți ca specialiști în domeniul neuropatiei diabetice atât din Europa, cât și din Statele Unite. Participarea vizează, ca de obicei, abordarea multidisciplinară a problematicii neuropatiei prin prezența atât a diabetologilor, a neurologilor, a chirurgilor, ortopezilor, medicilor de familie etc. Dar să nu uităm, totodată este foarte important ca în îngrijirea pacientului cu neuropatie diabetică să existe, obligatoriu, și podiatru și, de asemenea, psihologul.

 

În afară de acest schimb de experienţă și bune practici dintre medici, cum putem stăvili această epidemie de diabet, cum o numea şi prof. dr. Cristian Serafinceanu?

Este clar că focusul activității noastre va viza tocmai aceste campanii de educație în ceea ce privește neuropatia diabetică pentru că, așa cum știm cu toții, este mult mai ușor să previi decât să tratezi. Or mesajele pe care vrem să le transmitem tuturor care sunt implicați în neuropatia diabetică, vorbim aici de medici de diferite specialități, toți au datoria de a transmite un singur mesaj pacienților, și anume, supravegherea piciorului pentru că evoluția poate fi imprevizibilă, de la o zi la alta. Tocmai prin aceste campanii de prevenție trebuie să ajutăm populația diabetică să devină conștientă de riscul care îl determină apariția unei ulcerații pe un picior diabetic și, în acest context, evoluția care poate fi uneori nefavorabilă și care poate crea premizele unui risc de amputație.

Aceste campanii educaționale se vor desfășura, ca și în anii anteriori, chiar înainte de congres. Vom organiza Săptămâna Neuropatiei Diabetice, în care vom avea numeroase manifestări în toată țara, astfel încât, sensibilizând medicii implicați în îngrijirea persoanelor cu neuropatie diabetică, să transmitem mai departe prin ei cât de important este să supraveghem zilnic piciorul unui diabetic.

 

Citeam că există un risc de 60% în rândul pacienţilor diabetici de a dezvolta mai târziu şi neuropatie diabetică.

Nu așa evaluat riscul. Putem afirma că 2 din 3 pacienți cu diabet zaharat prezintă neuropatie diabetică, însemnând un risc de peste 60% de apariție a neuropatiei diabetice pentru că aceasta este cea mai frecventă complicație a diabetului zaharat generată de dezechilibrul metabolic. Inițial este asimptomatică și, de aceea, în condițiile în care apare durerea neuropată, se modifică profund calitatea vieții acestor pacienți.

 

În ce măsură pot pacienţii diabetici preveni apariţia neuropatiei diabetice printr-o alimentaţie echilibrată, prin monitorizare etc.

Măsurile de prevenție vizează, în primul rând, un control metabolic cât mai bun. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă respectarea indicațiilor nutriționale individualizate, specifice fiecărui pacient și aici ne referim atât la aportul de glucide, în principal, dar, în egală măsură, și la aportul de proteine sau lipide. Pe de altă parte, trebuie să ținem cont că și administrarea corectă a tratamentului indicat este o condiție foarte importantă. Pentru că abandonul terapeutic constitue, de cele mai multe ori, o problemă importantă care asociază dezechilibrul metabolic și, în acest context, apare gangrena pe fondul neuropatiei existente.

Referitor la gangrenă, ar mai trebui să precizăm ceva. Tot în cadrul acestor campanii educaționale trebuie să transmitem un mesaj important tuturor persoanelor care beau mai multă apă, care urinează mai des, acestea fiind primele semne ale apariției diabetului zaharat. Pentru că există și situații în care aceste persoane ajung direct într-un serviciu de chirurgie, cu gangrenă, și acolo se constată că au și diabet zaharat, având și o glicemie mare. Ori, dacă prin aceste campanii reușim să sensibilizăm populația pentru a putea sesiza primele semne care sugerează existența unui diabet zaharat, apare necesitatea determinării unei glicemii. Este o analiză uzuală care se poate face în orice serviciu medical, astfel încât ,odată cu existența simptomelor, confirmarea diagnosticului de diabet să fie realizată cât mai rapid și să nu se ajungă la un diagnostic de diabet în condițiile unei gangrene deja existente, care impune, de cele mai multe ori, un tratament direct chirurgical.

 

Ce părere aveţi despre nou înfiinţata profesie de nutriţionist-dietetician și cât vă pot aceștia ajuta în campaniile de educare, dar și în tratarea pacientului diabetic?

Nutriționiștii trebuie să facă și ei parte, împreună cu podiatrul, din echipa noastră de îngrijire a persoanelor cu neuropatie diabetică. Este important rolul nutriționistului atunci când vorbim despre o dietă individualizată a acestor pacienți cu diabet zaharat, dar podiatrul are un rol fundamental în îngrijirea persoanelor cu neuropatie diabetică pentru că acesta realizează examinarea piciorului diabetic și, mai departe, împreună cu medicul de specialitate, fie că este neurolog, diabetolog sau chirurg, monitorizează în continuare acest pacient, scopul fiind creșterea calității vieții și scăderea riscului de amputație.

 

Care sunt satisfacţiile și provocările pe care le întâmpinaţi ca Șef al Secţiei Clinice Diabet II din cadrul Institutului Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „Prof. Dr. Nicolae Paulescu”?

În calitate de Șef de Secție de foarte mulți ani, satisfacția noastră este generată de faptul că pacienții noștri, care vin cronic dezechilibrați și prezintă o multitudine de complicații, reușim să-i echilibrăm, apoi să-i monitorizăm, și, în acest mod, realizăm creșterea calității vieții lor și implicit a speranței de viață.

Atunci când pacientul nostru, după o anumită perioadă de spitalizare, este mult mai bine informat în ceea ce privește diabetul zaharat, conștientizează riscul de apariție a complicațiilor acute sau cronice și, mai ales, la vizitele următoare vine mult mai bine echilibrat, deci cu valori glicemice bune, este clar că pentru noi această satisfacție este generată de o calitate crescută a serviciilor medicale pe care le oferim.

Ca și provocări, ca întotdeauna, ne dorim mai mult, ne dorim ca pacienții noștri să fie cât mai bine îngrijiți, să beneficieze de cele mai noi abordări terapeutice și să realizăm un management integrat printr-o implicare multidisciplinară.

Din postura actuală de președinte al Societății de Neuropatie Diabetică, îmi doresc ca ceea ce am putut realiza și în cadrul Institului Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „Prof. Dr. Nicolae Paulescu” să pot realiza împreună cu colegii mei din întreaga țară la nivel de Societate, astfel încât obiectivul nostru principal să fie o cât mai bună îngrijire a persoanelor cu neuropatie diabetică.