Janssen, compania farmaceutică a grupului Johnson & Johnson, a anunţat primirea autorizaţiei de punere pe piaţă din partea Comisiei Europene (CE) pentru ERLEADA® (apalutamidă), un medicament oral de nouă generaţie, inhibitor al receptorilor de androgen adresat tratamentului pacienţilor adulţi diagnosticaţi cu cancer de prostată non-metastatic rezistent la castrare (nmCRPC) care prezintă risc crescut de dezvoltare a metastazelor.

La baza aprobării a stat studiul de fază 3 SPARTAN care a relevat faptul că apalutamida reduce riscul de dezvoltare a metastazelor, iar rata de deces scade cu 72% şi oferă pacienţilor o rată mediană de supravieţuire îmbunătăţită, fără apariţia metastazelor, cu peste doi ani.

„Unul dintre principalele obiective în gestionarea tratamentului cancerului de prostată este întârzierea extinderii bolii întrucât, atunci când acest lucru are loc, răspunsul la tratament poate fi mai îngreunat şi astfel este impactată calitatea vieţii pacienţilor, în cele din urmă, prognoza lor fiind înrăutăţită. Durata mediană de supravieţuire a acestor pacienţi este de aproximativ trei ani,” a declarat dr. Simon Chowdhury, consultant medical în oncologie, Guy's and St Thomas' Hospitals, Londra. „Este crucial să întârziem dezvoltarea metastazelor cât mai mult posibil. Prin urmare, aprobarea apalutamidei, un tratament care poate creşte semnificativ durata de timp până la apariţia metastazelor, este un pas înainte considerabil pentru pacienţii diagnosticaţi cu cancer de prostată.”

Apalutamida este un inhibitor al receptorilor androgenici de nouă generaţie, care blochează stimularea androgenică în celulele cancerului de prostată. Apalutamida inhibă dezvoltarea celulelor canceroase prin trei modalităţi: blocarea legării hormonilor androgeni de receptorii androgenici, inhibarea translocaţiei nucleare a receptorilor activaţi şi prevenirea asocierii receptorilor androgenici activaţi cu ADN-ul celulei celulei canceroase.

În Statele Unite ale Americii, apalutamida a primit aprobarea din partea FDA, pentru utilizarea în tratamentul pacienţilor diagnosticaţi cu nmCRPC. La scurt timp după aceasta, apalutamida a fost aprobată în Canada, Australia, Argentina şi Brazilia.