China, SUA, UE şi alte circa 20 de ţări au semnat în Marea Britanie „declaraţia de la Bletchley”, pentru dezvoltarea inteligenţei artificiale (IA) sigure, în cadrul primului summit internaţional dedicat acestei tehnologii cu dezvoltare fulminantă.


Uniunea Europeană şi 20 de ţări reunite la întâlnirea de la Bletchley Park, lângă Londra, au căzut de acord asupra „nevoii urgente de a înţelege şi gestiona colectiv riscurile potenţiale” ale IA, printr-un „nou efort global, menit să garanteze că IA este dezvoltată şi desfăşurată în mod sigur şi responsabil”, informează AFP şi Agerpres.

În faţa potenţialului modelelor cele mai avansate, cum ar fi robotul conversaţional ChatGPT, declaraţia de la Bletchley arată că „pentru prima dată, lumea se reuneşte pentru a identifica problema şi a evidenţia oportunităţile sale”, a subliniat ministrul britanic al tehnologiei, Michelle Donelan. Reuniunea nu are ca obiectiv să pună bazele unei legislaţii mondiale, ci să contribuie la trasarea unei căi de urmat, a precizat ministrul. Vor urma şi alte summituri internaţionale pe tema IA în Coreea de Sud şi în Franţa.

 



ORL