Reducerea la nivel global a monitorizării răspândirii SARS-CoV-2 face mai dificilă descoperirea de noi variante, au spus reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).


Virusul circulă încă „la un nivel incredibil de intens pe plan global”, a spus experta COVID-19 a OMS, Maria Van Kerkhove. Ea şi-a exprimat îngrijorarea referitor la modalitatea în care virusul continuă să producă mutaţii, informează dpa şi Agerpres

„E o situaţie care ne îngrijorează profund. Abilitatea noastră de a depista variante şi subvariante la nivel global se diminuează, întrucât monitorizarea este în scădere”, a spus Von Kerkhove.

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a subliniat că, în timp ce sfârşitul pandemiei este la orizont, trebuie menţinute strategiile de combatere a acesteia.

Într-o intervenţie prin videoconferinţă de la New York, unde participă la Adunarea Generală a ONU, Ghebreyesus a spus că omenirea „abia a început să întrevadă lumina de la capătul tunelului”, dar a adăugat: „Nu am ajuns încă acolo. Faptul că putem vedea capătul, nu înseamnă că suntem la capăt”.

În timp ce numărul săptămânal al deceselor asociate coronavirusului continuă să scadă, bilanţul global de aproape 10.000 de morţi pe săptămână este în continuare prea ridicat, a spus Tedros Adhanom Ghebreyesus.

ORL