Colegiul Medicilor Stomatologi din România îşi exprimă îngrijorarea cu privire la scăderea bugetului pentru servicii medicale stomatologice, în contextul în care starea precară a sănătăţii orale din România ne situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană la acest capitol.


În 2024, fondurile alocate decontării serviciilor de sănătate orală scad, în total, cu 50%, ca urmare a Legii 421/2023, partea I, publicată în Monitorul Oficial în 29.12.2023, precum şi prin propunerea scăderii valorii punctului pe serviciu medical în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, de la 4,5 lei la 3,3 lei.

Colegiul Medicilor Stomatologi din România atrage atenţia asupra faptului că scăderea cu 50% a bugetului alocat decontării serviciilor de sănătate orală va adânci şi mai mult decalajul dintre România şi Uniunea Europeană, ţară noastră situându-se deja pe penultimul loc în UE în ceea ce priveşte numărul mediu anual de consultaţii stomatologice, cu 0,3 vizite per capita, vs. 0,9% vizite, media europeană, se arată într-un comunicat.

Colegiul Medicilor Stomatologi din România reiterează importanţa strategică a susţinerii programelor de prevenţie, atât pentru îmbunătăţirea stării sănătăţii orale a românilor, cât şi pentru economisirea fondurilor publice, în contextul în care costul tratării afecţiunilor orale identificate în stadiile primare ajunge să fie de până la trei ori mai mic decât costul necesar tratării afecţiunilor stomatologice avansate.

CMSR subliniază angajamentul de a sprijini eforturile autorităţilor publice în protejarea stării de sănătate a românilor, accentuând importanţa dialogului şi a dezbaterilor constructive, cu participarea tuturor părţilor implicate în oferirea de servicii de sănătate.

„În acest sens, reactualizăm în mod public solicitarea din data de 22 decembrie 2023, transmisă domnului Cristian Celea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, privind desemnarea unui grup de lucru comun care să identifice soluţiile optime prin care sănătatea orală a românilor să poată fi îmbunătăţită”, se subliniază în comunicat.






Pediatru