Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că a decis miercuri să oprească testele clinice cu hidroxiclorochină în calitate de potenţial tratament pentru bolnavii de COVID-19 spitalizaţi, ajungând la concluzia că acest medicament antimalarie nu reduce rata lor de mortalitate, relatează AFP, citat de Agerpres.


„Probele interne aduse de Essai Solidarity/Discovery, probele externe aduse de Essai Recovery şi probele combinate aduse de aceste două teste în mare parte aleatorii, puse împreună, sugerează că hidroxiclorochina - când e comparată cu tratamentele obişnuite ale pacienţilor spitalizaţi pentru COVID-19 - nu are ca rezultat reducerea mortalităţii acestor pacienţi”, a declarat dr. Ana Maria Henao Restrepo, de la OMS, în cursul unei conferinţe de presă virtuale la Geneva.

Studiul european Discovery evaluează eficacitatea a patru tratamente împotriva COVID-19.

Conform Recovery, primul test clinic major - realizat de Universitatea Oxford din Marea Britanie - care a livrat rezultate, hidroxiclorochina „nu are efect benefic” în materie de COVID-19.

„Pe baza acestor analize şi a studiului probelor produse, după deliberări, s-a concluzionat că hidroxiclorochina va fi retrasă din Essai Solidarity”, a completat dr. Ana Maria Henao Restrepo.

Medicul a subliniat, totuşi, că decizia de a opri testele asupra pacienţilor spitalizaţi cu COVID-19 nu viza folosirea sau evaluarea acestei molecule în calitate de tratament preventiv al bolii cauzate de noul coronavirus.

Anunţul survine la două zile după ce autorităţile sanitare americane au retras autorizaţia de a folosit în urgenţă două tratamente antipaludice contra COVID-19, clorochina şi hidroxiclorochina.

Franţa, unde un medic controversat, Didier Raoult, a apărat hidroxiclorochina, a interzis utilizarea acesteia împotriva COVID-19, la 28 mai.